24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 06 Mart 2012 14:49

O religijama, pomirenju...

Odbor za međurelijsku saradnju Zenica, koji djeluje pri Međureligijskom vijeću BiH i kulturni centar “Karneol” organizovali su tribinu o ulozi vjerskih zajednica i crkava u postkonfliktnom društvu.

Na tribini su govorili paroh zenički protojerej Bojan Glišić, imam gradske džamije hafiz Enes ef. Beganović i ravnatelj Katoličkog školskog centra u Zenici don Anto Ledić, dok je moderatorica bila Mubina Salkić, članica Kulturnog centra „Karneol“

 

Govorili su o značaju tolerancije i uvažavanja drugog i drugačijeg s ciljem postizanja trajnog mira, važnosti međureligijskog dijaloga za suživot zasnovan na moralu, ljepšem stilu življenja, solidarnosti i humanizaciji međuljudskih odnosa, te značenju zajednica vjernika zasnovanih na ljubavi, ali i o kršenju moralnih načela od strane ljudi koji sebe također nazivaju vjernicima.

U drugom dijelu tribine posjetioci, uglavnom srednjoškolci i studenti, su imali priliku postavljati učesnicima pitanja. Boris Kožemjakin, predsjedavajući Izvršnog odbora MRV BiH bio je spriječen da prisustvuje tribini, pa je uputio pismeno obraćanje koje je pročitao gospodin Jakob Montiljo, predsjednik Jevrejske zajednice BiH.