20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 29 Mart 2012 03:07

Plevljak sa direktorima škola

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona Fikret Plevljak zajedno sa ministricom obrazovanja, nauke,kulture i sporta Bernadetom Galijašević je održao dva sastanka, prvo sa direktorima osnovnih, a potom i srednjih škola sa područja Kantona. U uvodnoj riječi, premijer Plevljak kazao je da je organizovanjem ovih sastanaka želio iz prve ruke da čuje koji su to konkretni problemi u organizovanju rada i odvijanju nastavnog procesa, te da čuje prijedloge i sugestije direktora o načinima za poboljšanje funkcionisanja obrazovnog sistema na području Kantona. Premijer Plevljak također je istakao da je Vlada Kantona i resorna ministrica za proteklih godinu dana nastojala maksimalno pokrenuti promjene u sistemu obrazovanja te ukratko upoznao direktore sa određenim idejama kako unaprijediti rad škola u narednom periodu.

 

U izlaganjima direktora osnovnih i srednjih škola na oba sastanka mogla su se čuti uglavnom slična zapažanja jer su i teškoće s kojima se susreću istovjetne u većini škola. Neadekvatna zakonska regulativa u određivanju pedagoških standarda i nastavnih planova, ali i pozicije direktora škole u pogledu odgovornosti za organizaciju nastavnog procesa, teškoće u raspoređivanju sredstava iz tzv. materijalnih troškova zbog poskupljenja energenata, pitanja prijevoza učenika, nedovoljan broj fiskulturnih sala i ostalih potreba u procesu izvođenja nastave, uključivanje škola u EUWET program, samo su dio širokog opsega pitanja koja su direktori iznijeli na ovim sastancima.

Na kraju oba sastanka, premijer Plevljak kazao je da Vlada Kantona veoma dobro razumije probleme škola i potrebu da se izdvoje i veća sredstva iz budžeta Kantona, ali je ujedno i naglasio da, zbog recesije i aktuelnih problema u privredi, svi moraju imati na umu da se postojeća sredstva iz budžeta moraju maksimalno racionalno trošiti. On je također kazao da, osim škola koje je već dosad obišao, ima namjeru posjetiti i sve ostale škole na području Kantona te se na licu mjesta uvjeriti u kakvim uvjetima učenici i nastavnici žive i rade. Predložio je, a direktori škola su se složili, da se uskoro sačine posebne strategije razvoja osnovnog i srednjeg obrazovanja, u kojima bi bile date jasne smijernice kako riješiti probleme o kojima su govorili direktori te kako razvijati obrazovni proces u narednim godinama na području Zeničko-dobojskog kantona.

Press služba ZDK