28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 April 2012 02:37

Šuti i Trpi Zenica 16.04.

ŠIT – Šuti i trpi. „Šuti i trpi“ je simboličan naziv jedne od akcija kampanje „Želimo znati“. Ne zato što srednjoškolci šute i trpe neku nepravdu. Akcija se zove „Šuti i trpi“ zato što današnje društvo o mnogo čemu šuti. To nije rješenje. Ukoliko ne budemo pitali nećemo ni saznati. Treba postaviti pitanja, treba znati stvarno stanje kako bi se napravio plan poboljšanja sistema obrazovanja. Zato je Savjetima/Vijećim učenika potrebna podrška profesora i uprave škole. Treba dati do znanja da svi imamo zajednički cilj, a on je kvalitetno obrazovanje.

 

Država ne može napredovati ukoliko nema sposobne kadrove za rad. Profesori se nisu školovali bez veze, već da učenicima na što bolji način prenesu svoje znanje i iskustva, kako bi bili sposobni za rad i postali bolji ljudi. Kvalitetnijim obrazovanjem podstiče se razvoj države, otvaraju se radna mjesta, i profesorima postaje zadovoljstvo raditi sa djecom ukoliko imaju dobre uslove za rad. Kada bi profesori imali instrumente za kvalitetan rad oni bi uživali u istom, te bi mogli na dosta kvalitetniji način vršiti predavanja. Kada bi srednjoškolci ispunjavali svoje obaveze u jednakoj mjeri kao što se poštuju njihova prava, naš obrazovni sistem bi bio dosta bolji.

Zato Savjeti/Vijeća učenika apeluju na profesore i upravu škole, da ih podrže jer je to jedini način da pokažu društvu kako u ovoj državi, za koju mnogi smatraju da nema budućnost, postoje i pozitivne stvari. Pozitivno je to što će navedena lica podržati ovu akciju i pokazati da, ma koliko se odnos profesor – učenik smatrao lošim, u suštini nije tako. Treba pokazati društvu da postoji saradnja, da svi želimo bolji obrazovni sistem, da profesori nisu babaroge već NAJVEĆA moguća podrška srednjoškocima, da zajedno možemo sve, pa čak i omogućiti bolju budućnost mladima u Bosni i Hercegovini.

Mnogi srednjoškolci će postati profesori, raditi zajedno sa svojim trenutnim profesorima i sjećati se dana kada su ZAJEDNO omogućili kvalitetno obrazovanje.

 

http://www.facebook.com/events/330203873701624/

 

 

"Šuti i Trpi" 16.04.2012.god Zenica

11.30 h - trg Alije Izetbegovića