29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 17 Februar 2012 07:07

Sjećanje na Fadila Imamovića

U organizaciji izdavačke kuće “Vrijeme”, u Zenici je održan javni razgovor o Fadilu Imamoviću, uglednom Zeničaninu, sudiji, advokatu, antifašisti, prvom komandantu oslobođene Zenice, prvom predsjedniku Sreza Zenica, predsjedniku Sabora Islamske zajednice... U prepunoj knjižari “Vrijeme”, o Imamoviću su govorili profesori Salih Jalimam, Hilmo Neimarlija i Mustafa Spahić, a moderator razgovora bio je Selvedin Avdić.

Profesor Neimarlija nadahnuto je govorio o Imamoviću i njegovom značaju. Nazvao ga je “građaninom uspravnog hoda”, čovjekom koji je uspijevao ostati dostojanstven u svim vremenima, bez obzira koliko ona bila teška.Mustafa Spahić je, između ostalog, pomenuo Imamovićev društveni angažman i pokušao odgonetnuti na koji način je uspio održati ugled u selu i gradu i poštovanje kako kod komunista tako i kod “Mladih muslimana”.

Profesor Salih Jalimam govorio je o Rezoluciji zeničkih intelektualaca za zaštitu Roma potpisanoj prije 70 godina, čiji je pokretač i autor bio Fadil Imamović. Zahvaljujući ovoj Rezoluciji, u teškim danima okupacije na području Zenice od fizičkog istrebljenja spašeni su bosanski Romi. Profesor Jalimam najavio je naučni skup posvećen Rezoluciji zeničkih intelektualaca koji će uskoro biti održan u Zenici.

Javni dijalog o Fadilu Imamoviću je tek prvi u nizu razgovora koje će Izdavačka kuća “Vrijeme” iz Zenice organizirati u okviru manifestacije “Vrijeme sjećanja”. Namjera organizatora je da ovim razgovorima ublaži posljedice “selektivnog pamćenja” kojem je izložena Bosna I Hercegovina.