29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 05 Mart 2012 10:20

Stanje pravosuđa u Zenici

sudski-cekicKantonalni sud, Tužilaštvo i Općinski sud u Zenici tokom proteklih mjeseci suočili su se sa iznimno velikim brojem novih slučajeva, ali istovremeno i umanjenim sposobnostima zbog nedovoljnog broja suda i tužilaca za rad, ali i otežavajućim okolnostima za rad, zbog manjka prostora. Kako navodi predsjednica Kantonalnog suda Zenica Zijada Alihodžić u prošloj godini je iz godine ranije prenesen 2.024 predmeta, sud je u rad dobio novih 5.400 novih predmeta, a do kraja 2011. godine ukupno je završio njih 4.878.

- Prošlogodišnja ostvarena norma na nivou ovog suda je 148 posto, što je rezultat dodatnog zalaganja svih zaposlenih, ističe predsjednica Alihodžić, napominjući da je Kantonalni sud u Zenici u protekloj godini radio sa 18 redovnih i dvoje dodatnih sudija.

Općinski sud u Zenici je u radu imao oko 190.400 predmeta, od čega je njih 68.000 primljeno tokom prošle godine.

- Završeno je 69.000 predmeta, što je za 5.300 predmeta više nego u 2010. godini, te je sud ostvario kolektivnu normu od 163,6 posto, a po ocjeni Visokog sudskog vijeća dostigao nivo kvaliteta rada od 90,5 posto, navela je Dijana Ajanović, predsjednica Općinskog suda u Zenici, dodajući da će na 121.370 neriješenih predmeta raditi ukupno 33 sudije i 7 stručnih saradnika, što je nedovoljan broj, a kadrovsko jačanje očekuje se tek nakon najavljenog prostornog proširenja.

U ovom sudu ističu da ni opredijeljena budžetska sredstva za predviđeni program ovogodišnjeg rada suda nisu dovoljna. I u Kantonalnom tužilaštvu u Zenici navode kako mogu biti zadovoljni urađenim, jer je, kažu, na njihov rad uticalo niz objektivnih otežavajućih okolnosti, od nedostatka kadra, neuslovnog prostora. Odjel za ratne zločine očekuje znatan priliv predmeta sa Suda BiH, a već su stigla takva četiri predmeta. Iako, kako kažu, nemaju uslove dostojne rada tužioca, tvrde da mogu odgovoriti zahtjevima.

- U toku 2011. godine, Tužilaštvo u Zenici je zaprimilo prijave protiv 3.112 lica što je nešto više u odnosu na prethodnu godinu pa je sa prenesenim predmetima iz ranijih godina u radu ovog tužilaštva lani bilo prijava protiv ukupno 4.562 lica, kaže glavni kantonalni tužilac, Vesna Kaknjo.U prošloj godini bilo je više prijava pa je naređeno i više istraga. Istrage su okončane protiv 2.700 lica. Podnesene optužnice protiv 2.291 osobe, od kojih je sud većinu potvrdio i izrečene su presude protiv blizu dvije hiljade osoba.