Printaj ovu stranu
četvrtak, 12 April 2012 01:21

Policija upozorava motocikliste

SAOPĆENJE ZA JAVNOST - U posljednje vrijeme u evidencijama Uprave policije MUP-a Ze-do kantona evidentiran je i zabilježen povećan broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju biciklisti, motociklisti i pješaci, kojom prilikom isti u većini slučajeva zadobiju teške tjelesne povrede. Utvrđeno je, takođe, da prilikom vožnje vozači i druga lica rijetko koriste zaštitnu kacigu koja je zakonom obavezna, te da je povećan broj maloljetnih lica koja, suprotno važećim propisima, upravljaju motociklima. Napominjemo da su u članovima 99., 100., 101. i 102. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH sadržane odredbe koje se odnose na saobraćaj bicikla, bicikla sa motorom, lakih motocikla i motocikla, u kojima je, između ostalog, precizno navedeno:

 

- da biciklom na kategorisanom putu smiju upravljati lica koja su navršila 12 godina, a biciklom sa motorom lica koja su navršila 14 godina starosti,
- da vozač bicikla, bicikla sa motorom, lakog motocikla i motocikla, kao i lica koja se prevoze tim vozilima obavezno moraju koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje,
- da vozač lakog motocikla i motocikla starosti od 16 do 18 godina mora obavezno imati položen vozački ispit za podkategoriju A1,
- da vozači ove vrste vozila treba da upravljaju vozilom na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi učesnici u saobraćaju, a naročito ne smiju da skidaju ruke sa upravljača, da se pridržavaju za drugo vozilo ili da na drugi način ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju. Takođe, vozači ove vrste vozila mogu da prevoze druga lica samo ako na vozilu postoje posebna sjedišta i oslonci za noge i isti kao i lica koja prevoze moraju koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.

U posljednje vrijeme, a kao posljedica toplijih dana, evidentna je veća prisutnost ovih vozila na saobraćajnicama, kojim nerijetko upravljaju maloljetna lica i koja upravljaju naznačenim vozilima suprotno važećim propisima.

S tim u vezi obavještavamo javnost da će policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i stvaranja visokog stepena bezbjednosti odvijanja saobraćaja, na svim putevima koji su u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u vremenskom periodu do 12.04.2012. godine (četvrtak), do 23.00 sati, sprovoditi akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, tačnije vozača koji upravljaju biciklima sa motorom, lakim motociklima i motociklima, sa posebnim akcentom na kontroli korištenja odgovarajuće zaštitne kacige za vrijeme vožnje. Aktivnosti policijskih službenika u naznačenoj akciji bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema naznačenim vozačima za koje se utvrdi da su počinili navedene prekršaje, te će se sankcionisati počinioci i drugih prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Napominjemo da će se ove aktivnosti u kontinuitetu poduzimati i u narednom periodu. U preventivnom smislu roditelji djece koja upravljaju takvim vozilima, mogu dati veliki doprinos kroz adekvatan nadzor i staranje o maloljetnoj djeci, kao i kroz određeni vid kontrole ustupanja istim ovakve vrste vozila na korištenje. U određenim slučajevima ispitivaće se i prekršajna odgovornost roditelja, jer su često u saobraćajnim nezgodama povrijeđena upravo ta lica, odnosno maloljetni vozači te su ove aktivnosti Uprave policije prvenstveno zavedene radi smanjenja tih posljedica, odnosno smanjenja rizika nastupanja saobraćajnih nezgoda u kojim učestvuju i u kojim najčešće budu povrijeđeni maloljetni i mladi vozači.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZE-DO kantona ovom prilikom još jednom apeluje na vozače da se pridržavaju saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili svoju sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju.


URED POLICIJSKOG KOMESARA

Posljednje od

Povezani članci (by tag)