Printaj ovu stranu
nedjelja, 28 Decembar 2014 15:46

Vijeće građana BiH: ukinuti bijeli hljeb

U datom vremenskom trenutku, teške socioekonomske situacije u Bosni i Hercegovini , kada se vrši smjena vlasti i prethodni delegati i dužnosnici napuštaju mandate, ni u kom slučaju ne bi smjeli nastaviti  uživati neustavne i nemoralne odredbe pravnih akata, po kojima su sebi određivali nastavak materijalnog  primanja tzv. "bijelog hljeba", smatraju iz Vijeća građana u BiH. 

 

Svaki pojedinac koji sebi priskrbiti ovakve materijalne koristi bit će procesuirani za neodgovorno i protivustavno ponašanje, uprkos zahtjevima građana koji su u prethodnom periodu eksplicitno tražili da se ovakvi izdatci iz osiromašenog budžeta, zaustave isplaćivati.

 

Ostale troškove smanjinjiti ili potpuno ukinuti korištenja službenih vozila, korištenja  u privatne svrhe, smanjenje visine toplog obroka, smanjenje potrošnje svih telefonskih usluga, stroga kontrola naplate dnevnica, primanja za odvojeni život od porodice, troškova reprezentacije i svih drugih naknada, predstavnicima vlasti.

 

Plaće svih službenika i dužnosnika svesti na omjer 1:3, najmanje prosječne plaće i najveće.

 

Ukidanje isplate budžetskih sredstava za rad političkih partija, vjerskih zajednica, udruženja, komisija u radnom vremenu  i svih drugih izdavanja koja ne služe esencijalnim državnim funkcijama.

 

Svakog  predstavnika vlasti  i drugih službenih lica ograničiti na svim nivoima, na maksimalno jedno radno mjesto, jednu komisiju, ukinuti ugovore o djelu u svim institucijama vlasti, naročito zbog zloupotrebe takvih ugovora.

 

Ukinuti naknade u upravnim i nadzornim odborima javnih preduzeća.

 

Partijsko-stranačko upošljavanje trenutno zaustaviti u javnim preduzećima i institucijama vlasti.

 

Trenutno pristupiti izradi izmjene Izbornog zakona, Krivičnog zakona, pristupiti reviziji svih sumnjivih privatizacija, Izradi novog Zakona o stečajnom postupku, Zakona o službama upošljavanja u državnim, entitetskim i lokalnim institucijama, zakone o porezima i doprinosima, zakone o zdravstvenom osiguranju i zaštiti, zakone o subvencioniranju privrednih društava u smjeru stimulisanja otvaranja privatnih kompanija, naročito stimulisanje domaćih investitora.

 

Svakog građanina koji je ostao bez posla, koji je u socijalnoj potrebi i osobu s invaliditetom, obezbijediti sa minimumom sredstava za preživljavanje, u visini minimalne zagarantovane penzije(u skladu sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i Međunarodnim Paktom o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima ), navodi Vijeće građana BiH.

 

Izmjene izbornog zakona

Vijeće građana u BiH daje i osnovne smjernice za rješenje izbornog zakona: da se zakonom obavežu svi građani na izlazak na izbore, da ostvare pasivno pravo i pravo kandidovanja na izborima gdje je izborna jedinica stalno prebivalište kandidata, da kandidat nema imovinu u inostranstvu, nema dvojno državljanstvo, u periodu od 1996. do 2014. godine nije obavljao niti jednu javnu funkciju (lustracija) i nije krivično kažnjavan  i nema krivične prijave, da je za kandidata dostavljen pismeni predlog sa potpisima broja ljudi uz podršku za funkciju prema zakonu, jedno lice može biti kandidovano samo na jednu javnu funkciju istovremeno, da svaka opština ima poslanika, ne može biti u partijskim organima, izabrana lica u organe i skupštine koja nisu ostvarila očekivane i obećane rezultate ne mogu se kandidovati  za naredne izbore. S tim u vezi svim licima biranim na javne funkcije od 1996. do 2014. godine zabraniti kandidovanje na slijedećim izborima, ako neopravdano izostane u obavljanju funkcije, da se predsjednik i potpredsjednik biraju žrijebom imajući u vidu da su sva izabrana lica za poslanike ravnopravna, da svi poslanici moraju imati, uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti, uvjerenje o nekažnjavanju i položen ispit za poslanike. Taj ispit bi obuhvatao poznavanje Evropskih konvencija , ustava, sistemskih zakona i elemenata o državi i pravu, skupštinskog i demokratskog sistema kao i poznavanje protokolarnih pravila, da se vlada bira direktno na javnim izborima, kao i načelnici opština, da prestankom rada vlade po bilo kom osnovu skupština do izbora nove vlade preuzima njenu funkciju, da tužioce i sudije treba birati na javnim izborima i visoke policijske dužnosnike, na javnim izborima treba birati i sudije ustavnog suda, kandidati za sudije i tužioce mogu biti lica koja nisu bila članovi partija od1996. do 2014. godine i koja imaju formalne uslove, predsjednika suda,  javnog tužioca birati žrijebom, članovi izbornih komisija ne mogu biti lica koja su od 1996. do 2014. bili članovi neke od političkih stranaka, revizorsku službu birati javno na izborima, izvještaj revizorskih komisija raditi svakih 6 mjeseci, stvoriti zakonsku mogućnost da revizor može da direktno pokreće krivičnu prijavu sudu

 

Protekli izbori su narodu nametnuli trenutne izabranike, zanemarujući krah političkog pluralizma, koji se desio buntom naroda u februaru o.g. , uprkos zahtjevu naroda da se prije izbora izmijeni Izborni zakon i prateći akti. Probijanjem zakonskih rokova za konstituisanje vlasti sa takvim  nametnutim izabranicima, u startu ovog mandata ,vlast jasno pokazuje, svoj neodgovorn odnos prema narodu, i kako će  ubuduće  nastaviti provoditi  iste tendencije u zauzetim foteljama, saopšteno je iz Vijeća građana u BiH.  

Posljednje od

Povezani članci (by tag)