Printaj ovu stranu
četvrtak, 25 Decembar 2014 17:45

Božić u Brajkovićima

Nekada jedna od najvećih travničkih župa koja je imala više od 6.000 stanovnika danas je mjesto u kojem živi mali broj povratnika. U selu živi i Dragana Barać (38) sa petero djece. Nikola, Jakov, Patricija, Antonijo i Ivan i ovogodišnji Božić dočekuju u svom skromnom, ali toplom domu.

 

Božićna atmosfera u selu Brajkovići, u srednjoj Bosni, na blagim obroncima planine Vlašić, skromnija je nego u gradovima. Nekada jedna od najvećih travničkih župa, koja je imala više od 6.000 stanovnika, danas je mjesto u kojem živi mali broj povratnika. U selu živi i majka Dragana Barać (38) sa petero djece. Nikola, Jakov, Patricija, Antonijo i Ivan i ovogodišnji Božić dočekali su u svom skromnom, ali toplom domu.

 

Pred porodičnom kućom Barać, ekipu Anadolu Agency (AA) dočekala je djevojčica Patricija koja je dozivala majku. Najzad se pojavila i Dragana. Iako smo stigli nenajavljeni, prima nas u svoj dom. U kući je vesela atmosfera… Najmlađi su okitili božićno drvce, a majka je pripremila stol sa hranom za veliki kršćanski praznik. Najviše je kolača. Kako kaže Dragana, Božić je i ove godine dočekala sama sa svojim bećarima.

 

“Kako bi sve bilo u skladu sa tradicijom, kolače sam napravila, zatim sam ispekla meso, pripremila sarmu, a kao posljednje spremila sam grah i ribu”, ispričala je Dragana za AA. Najmlađi, trogodišnji sin Ivan, sa radošću priča o praznicima i kako je s neopisivim ushićenjem kitio božićno drvce. Da se tradicija u prošlosti više njegovala, potvrdila nam je i ova hrabra domaćica. 

 

“Prije je bilo više veselja, sada  smo se povukli u sebe, zavladala je zavist. Prije je to bilo puno ljepše, ali mi smo tu da popravljamo to. Svoju djecu pokušavam odgojiti u duhu tradicije i naučiti ih nešto o njoj. Barem nešto od mene da im ostane”, pojašnjava Dragana. U vremenskom rasponu od 20 dana Dragana je ostala bez majke i muža. “Teško je kada se čovjek navikne na neki predmet, pa ga izgubi, a kamo li kada izgubi voljenu osobu. Ali, nema predaje. Ova djeca su mi motiv za dalje”, priča ova majka petero djece. Što se tiče novčanih primanja, porodica Barać živi od penzije koju su naslijedili od Draganinog muža, oca njene djece.

 

“Imamo tu penziju. Ja sam domaćica i usput se bavim poljoprivredom, a i ima i dobrih ljudi, hvala Bogu. Najbitnije je da smo živi i zdravi, a i djeca pomognu”, Draganine su riječi.

Selo sa dugom tradicijom Selo Brajkovići nalazi se na visoravni između Zenice i Travnika. Prije 1992. godine brojalo je više od 6.000 stanovnika, a danas tek 380. Župnik Leon Pandić treću godinu obavlja svećenićku dužnost u ovoj župi.

 

“Ovo je mjesto sa jako dugom tradicijom, a o tome svjedoči i mnoštvo sarkofaga koji se nalaze u cijeloj župi. Imamo knjigu rođenih koja datira još iz 1800. godine”, pojasnio je Pandić za AA.  Što se tiče mladih, pojasnio je, jako su aktivni. “Imaju svoj zbor, ali najveći problem je što gotovo svake godine imamo desetak umrlih, a tek jedno rođeno dijete”, dodaje župnik Pandić.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)