19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 24 Decembar 2014 20:55

U SA pripravnost, u ZE preporuka

Za razliku od Sarajeva, gdje je prije dva dana proglašena epizoda pripravnosti, s ciljem prevencije daljeg zagađenja zraka i zaštite zdravlja ljudi i imovine, u Zenici je još na snazi preporuka građanima zbog očekivanih, stabilnih vremenskih prilika i s tim u vezi većeg uticaja zagađenja.

 

Ovakve prilike će potrajati, vjerovatno, do aprila, kao što je to slučaj u ovom gradu već decenijama, kazao je za RTV Zenica predsjednik gradske Komisije za praćenje stanja zagađenja, Muhamed Pašić. Pašić dodaje je da stanje zagađenja neposredno prate gradske službe i Operativni štab, na čelu sa gradonačelnikom, te da se mjere upozorenja ili uzbune u slučajevima prekomjerne zagađenosti proglašavaju u skladu s pravilnikom, istovjetnim u svim gradovima i kantonima.

 

Za proglašenje epizoda pripravnosti, upozorenja i uzbune, kojim se nalažu mjere industrijskim zagađivačima, vozačima motornih vozila, preduzećima javnog prevoza, vlasnicima kotlovnica, vezane za smanjenje emisija iz pogona i automobila, potrebno je da vrijednosti sumpor-dioksida i prašine pređu tolerantne vrijednosti uzastopno tri sata na sve tri mjerne stanice. U Zenici je tako na snazi jedino preporuka građanima da svoje slobodno vrijeme provode na izletištima i planinama, odnosno da smanje boravak na otvorenom.