29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 20 Decembar 2014 22:18

VIDEO-FOTO:Soundclash u Areni

Prvi regionalni Red Bull Soundclash održan je večeras pred prepunom Arenom Zenica. Zbog do sad neviđenog interesa organizator se u posljednji čas odlučio da doštampa ograničen broj ulaznica koje su puštene u prodaju neposredno pred događaj ispred Arene. Dvije scene, sjajni svjetlosni i zvučni efekti, kao i scenografija koja prati svaki Red Bull događaj bile su unaprijed garancija za sjajan i jedinstveni događaj, koji se po prvi put odvijao na ovim prostorima. 

 

Red Bull Soundclash je originalni format živog nastupa u kojem se susreću dva benda različitog zvuka. Sarajevsko - zenička Dubioza kolektiv i srbijanski S.A.R.S. su se "sukobili zvukom" (soundclash) na dvije bine na suprotnim krajevima dvorane, a publika je bila između njih. U nekoliko rundi bendovi su odgovarali na različite izazove, demonstrirajući svoje umijeće, kreativnost i sposobnost improvizacije. Bendove i publiku kroz cijelo veče je vodio tuzlanski reper Frenkie, a za muzičku podlogu i postavljanje zadataka bendovima bio je zadužen DJ Soul. 

 

Prije zvaničnog početka publiku je "zagrijavao" DJ Soul a kao "zagrijavanje" je bio i Frenkie, koji je i vodio cijeli program.  Nekoliko hiljada mladih iz svih krajeva BIH su pjevali Frenkieve hitove poput "Gori, ali i njegove prijatelje iz FM JAM-a.  Na samom početku, oba benda su odsvirala po tri svoje pjesme za zagrijavanje, a potom je uslijedila runda u kojoj su svirali po jednu obradu poznate pjesme po svom izboru. Zagrijavanje je S.A.R.S. okončao hitom "Mir i ljubav", a pravi delirij je nastao sa prvim taktovima "Volio BIH" Dubioze. Frenkie je publiku upozorio da će od njihovog glasa i ovacija bendovima ovisiti i ko će biti bolji u Soundclashu, zahvaljujući decibelima koje izmjere mikrofoni ispred scena na kojima se nalaze bendovi.  Posebno oduševljenje publike je bio u pjesmi iznenađenja kada je Dubioza izvela "Zenica bluz" sa malo modificiranim "ekološkim" tekstom. 

 

Stvari su se nastavile "kuhati" u rundi "Take Over", kada je svaki bend započinjao, a drugi preuzimao njihovu pjesmu, u svom stilu,  i tako po dva puta. Sve je krenulo od "Buđav lebac" S.A.R.S-a, koji je Dubiozi uzvratio sa Firmom "Ilegall". U pretposljednjoj rundi "Sound Clash" svaki od bendova svirao je po tri svoje pjesme u tri različita muzička stila, od bluza, akustik verzija, do metala, kojim je okončana ova runda.

 

Zasigurno najbolji muzički događaj na Balkanu ove godine obilovao je sjajnim produkcijskim rješenjima, a zenička Arena se pokazala kao definitivno najbolji izbor, mada je i u njoj nedostajalo prostora za sve koji si željeli uživo da budu svjedoci prve ovakve svirke. Na kraju "Wild Card" je omogućio da svaki od bendova izveo je po još jednu svoju pjesmu sa specijalnim gostima. Dubioza je ugostila zenički Bel Canto, sa kojim su na neobičan način izveli jedan od svojih hitova. U publici smo vidjeli i Donnu Ares, koja se dolaskom odužila momcima iz Dubioza Kolektiva, koji su je posjetili za vrijeme njenog oporavka od jedne od kemoterapija kojima je izložena zbog teške bolesti.

 

Po završetku takmičarskog dijela, koji je trajao dva sata, publika je počašćena sa još sat svirke uživo, u kojoj su se smjenjivala dva benda

 

klikni ovdje za FOTO GALERIJU

 

AVAZ