Printaj ovu stranu
petak, 19 Decembar 2014 05:16

Stanarine u Austriji

Stanovanje u Austriji je proteklih godina ponovo poskupilo, što pokazuju podaci da su u periodu od 2009 i 2013. stanarine dostigle cifru veću za 13%

 

U Austriji je iznajmljivanje stanova veoma zastupljen oblik stanovanja, i udio onih koji su iznajmili stan je iznosio 43 procenata. Kada se uzme u obzir da je prosjek u Evropskoj uniji 30 procenata, vidi se da se Austrija nalazi iznad prosjeka po ovom pitanju.

 

Samo još u Njemačkoj se više iznajmljuju stanovi nego u Austriji. Sve druge zemlje Evropske unije imaju dominantniju vlasničku strukturu.

 

Stanarski odnosi se prije svega zapažaju u velikim gradovima. Dok Burgenland ima vlasnički udio od 76 procenta, u Beču se bilježi gotovo isto toliko visok stanarski udio, tačnije 78 procenta. U glavnom gradu Austrije samo 19 procenata domaćinstava živi u stanovima ili kućama u vlasništvu.

 

Ono što je svakako specifično za Austriju su subvencionisani stanovi i stambene zadruge. Dva od deset Austrijanaca stanuje u opštinskim ili zadružnim stanovima, a ova struktura jača kupovnu moć domaćinstava.

 

Ukupno, proskečna glavna stanarina uključujući komunalne troškove u Austriji je 2013. godine iznosila 6,7 eura po kvadratnom metru. Kako je istaknuto, u proteklih pet godina dogodio se porast neto stanarina od 3,4 procenata, što je jasno iznad stope inflacije, a prosječni udio troškova komunalija iznosi 29 procenata.

 

Najviše su poskupile od 2009. godine stanarine u takozvanim privatnim stanovima i to 17,2 procenata na 7,8 eura po metru kvadratnom. Vidno manje ali također osjetno poskupile su i stanarine u opštinskim stanovima i to za 8,3 procenta ( 5,8 eura po kvadratu) i zadružni stanovi za 10 procenta (6 eura).

 

Austrijska domaćinstva, prema statističkim podacima, žive prosječno na 100 kvadratnih metara. Kada je reijč o stanovima u vlasništvu, ovaj prosjek iznosi 84 metara kvadratna, dok u kućama u privatnom vlasništvu to je slučaj sa 140 metara kvadratnih i kod opštinskih stanova sa 61 metar kvadratni.

 

Udio troškova stanovanja u raspoloživom kućnom prihodu u 2013. godini je iznosio oko 25 procenata.

 

Novo vrijeme

Posljednje od

Povezani članci (by tag)