Printaj ovu stranu
petak, 12 Decembar 2014 21:57

Budžet Zenice 44.557.000 KM

U Zenici je  održana  prva javna rasprava o Nacrtu budžeta Grada Zenica za 2015. godinu, koji je planiran u iznosu od 44.557.000 KM, a u poređenju s budžetom za 2014. predloženi novi budžet je manji za 11 procenata. 



Pri kreiranju Nacrta budžeta za narednu godinu, kao polazna osnova, uzeto je izvršenje dijela ovogodišnjeg budžeta za period januar - septembar, i s obzirom na trenutno stanje moralo se ići na smanjenje budžeta u skladu s prognozama makroekonomskog razvoja. Rashodovna strana budžeta sačinjena je na osnovu zahtjeva budžetskih korisnika uz uvažavanje zakonskih obaveza i procjene raspoloživih budžetskih sredstava. 

- Ono što je posebno utjecalo na kreiranje budžeta su dešavanja iz maja i augusta ove godine, jer su poplave i klizišta nanijeli  štete ogromnih razmjera, tako da osim do sada poduzetih aktivnosti Grad će imate velika izdvajanja i u sljedećoj godini - obrazložila je planirano Fatima Vojvodić, iz službe za budžet Grada Zenica. 

Zanimljivo je da su ukupni zahtjevi korisnika gradskog budžeta iznosili oko 52 miliona KM, što pokazuje da su potrebe Grada u narednoj godini znatno veće nego što je prikazano Nacrtom novog budžeta. Tokom ranije rasprave o Nacrtu budžeta, na sjednici Gradskog vijeća, vijećnici su stavili nekoliko primjedbi u prihodovom i rashodovnom dijelu nacrta, i to prije svega da se povećaju neke stavke kod podsticaja u razvoju, zatim u poljoprivrednoj proizvodnji, podršku mladima, za izgradnju ambulanti, te opremanje i obuka civilne zaštite. Istovremeno je zatraženo da se smanje sredstva i izdvajanje tekućeg transfera za sport, utrošak za gradsku rasvjetu, održavanje zelenih površina sportskih igrališta, nabavku građevine za 'šahovski dom', i neke manje stavke planirane u prvom gradskom budžetu. 

Nacrt budžeta Grada Zenica za narednu godinu nalazi se na desetodnevnoj javnoj raspravi, a usvajanje konačne verzije očekuje se do kraja godine, što će omogućiti da se u narednu godinu uđe bolje pripremljeno za brojne planirane aktivnosti nego ranijih godina. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)