19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 14 Decembar 2014 03:40

Zasadili 84.886 sadnica

U akciji  je sudjelovalo, istakao je na pres-konferenciji predsjednik Udruženja građana „Ruke“ Božidar Mihajlović, 56 općina i 3.450 volontera koji su zasadili 84.886 sadnica raznih vrsta drveća. 

 

“Ove godine sadnice drveća smo sadili na klizištima, šumskim goletima kao potencijalnim klizištima, u parkovima i na drugim zelenim površinama”, kazao je Mihajlović.

 

Naglasio je da je sadnjom drveća potaknuta revitalizacija zelenih površina u školskim dvorištima koja su oštećena tokom poplava. 

 

“Cilj svih „Let’s Do It“ akcija jest duboka i trajna ekološka transformacija u Bosni i Hercegovini. Svojim radom želimo građanima vratiti nadu u bolje sutra i vjeru da ova zemlja može biti bolje i ljepše mjesto za život”, kazao je Mihajlović. 

 

Naglasio je da će u januaru 2015.godine u Sarajevu biti održana prva balkanska konferencija „Let’s Do It“ timova i to iz Makedonije, Kosova, Srbije, Crne Gore, Slovenije i BiH.

 

Predsjednik UG „Mozaik prijateljstva“ Milan Gligorić objasnio je važnost brojnih funkcija koje drveće obavlja te istaknuo  da se neke od njih odnose na sprječavanje i ublažavanje posljedica obilnih padavina. 

 

“Imajući u vidu katastrofalne poplave koje su zadesile našu zemlju, akcija „Let’s Do It – milijun sadnica za jedan dan“ ove je godine bila posebno usmjerena na sanaciju klizišta u najviše pogođenim općinama, odnosno na prevenciju i ublažavanje posljedica u sličnim događajima u budućnosti. Te se posljedice mogu odnositi na klizišta, nanose ili eroziju tla, a drveće pomaže kod svake od njih”, kazao je Gligorić.

 

Generalni sponzor ove akcije i cijelog projekta „Let’s Do it – milijun sadnica za jedan dan“ bio je HT Eronet. 

 

“Kao društveno odgovorna kompanija drago nam je da smo projekt „Let’s Do It“ prepoznali kao iznimno značajan na samom početku te ga namjeravamo i ubuduće podržavati”, kazao je rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije HT Eronet Vanja Gavran.

 

Projekt su također podržali Ambasada SAD- u BiH, UN volonteri, doskorašnji specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen i Olimpijski komitet BiH.