29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 11 Decembar 2014 22:16

Memorandum o saradnji

Asocijacija Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica i Filozofski fakultet Univerziteta  su u Zenici, organizovali potpisivanje memoranduma o saradnji. Svečano potpisivanje memoranduma je organizovano na Filozofskom fakultetu danas uz prisustvo predstavnika Yunus Emre Instituta u BiH i predstavnika turske vojne misije u BiH. U ime Filozofskog fakulteta memorandum o saradnji je potpisao dekan pr.dr.Damir Kukić. U ime Mostova Prijateljstva memorandum je potpisao izvršni menadžer Jasmin Imamović. 

 

Cilj potpisivanja ovog Memoranduma je doprinos u razvoju postojećih veza i saradnje između Fakulteta i Asocijacije. U okviru Memoranduma planira se ostvarenje saradnje sa Odsjekom za turski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici, jačanje partnerstva i prijateljstva sa Fakultetom i Institutom Yunus Emre što će omogućiti jačanje, promovisanje i razvijanje akademske i istraživačke saradnje, posebno u vezi sa zajedničkim učetvovanjem u projektima između BiH i Turske.

 

Aktivnosti kojim će se potpisnici memoranduma o saradnji baviti su sljedeći:

                  pružanje pomoći pri izradi i realizaciji zajedničkih projekata iz oblasti nauke, kulture i sporta;

·   promociju tradicije i kulture BiH naroda i naroda Republike Turske;

·   zajedničko učešće i organizacija kurseva, obuka, seminara, konferencija;

·   zajedničko učešće na međunarodnim događajima; uzajamnu saradnju i unapređenje odnosa između BiH i Republike Turske preko Instituta Yunus Emre; 

 

Prva zajednička aktivnost Filozofskog fakulteta,(odsjek za turski jezik), Asocijacije Mostovi Prijateljstva i Yunus Emre Instituta je  organizovanje kursa turskog jezika za članove Mostova Prijateljstva, koji je simbolično počeo danas u prostorijama Filozofskog fakulteta.