28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 09 Decembar 2014 14:27

Sastanak o zagađenju u Zenici

Na današnjem sastanku iniciranom od strane premijera Muniba Husejnagića i resornog ministra Edina Terzića, a na kojem je raspravljano o načinima smanjenja zagađenja u Zenici i ostalim općinama Kantona izneseni su brojni, vrlo zanimljivi podaci do kojih se došlo radom više kantonalnih i federalnih institucija.

 

S obzirom na izuzetno tešku situaciju u Zenici, ovaj sastanak okupio je sve relevatne institucije koje se bave pitanjima zaštite okoliša i mjerenjima zagađenja zraka tla i vode. O mjerama na smanjenju zagađenja u Zenici koje je poduzelo Federalno ministarstvo okoliša i turizma govorila je ministrica Branka Đurić, a o nalazima i izvještajima koje Arcelor Mittal i firma Dvokut (angažovana od strane i Arcelor Mitalla i Općine Zenica) podnose federalnom Fondu za zaštitu okoliša govorila je Tatjana Kapetanović, predstavnica Fonda. Prema izvještajima podnesenim od strane Dvokuta, sarajevske privatne firme koja vrši mjerenja, prijavljena emisija sumpor dioksida iz Koksare u 2012. godini bila je 2842 tone, a u 2013. godini samo – 557 tona, s tim da nisu mogli obrazložiti kako je to drastično smanjena emisija ovog polutanta i pored činjenice da je proizvodnja - povećana.

 

Simptomatično je i to što Arcelor Mittal nije želio dostaviti podatke o obimu proizvodnje po pogonima što je jedan od osnovnih podataka za izračunavanje emisije štetnih čestica prilikom proizvodnog procesa. Također, nisu dostavili ni listu projekata koji vode smanjenju zagađenosti, a ni podatke o konfiguraciji softvera koji vrši ova mjerenja, kazali su predstavnici federalnog Fonda za zaštitu okoliša. Stoga će navjerovatnije izvještaji Arcelor mittala i Dvokuta za 2013. godinu biti odbijeni od strane Fonda. A od podataka o zagađenju ovisi i suma novca koju zagađivači moraju platiti po tom osnovu. Ako se uporedi podatak da za manju emisiju štetnih čestica kakanjska Termoelektrana plati godišnje tri miliona KM, a Arcelor Mittal prema prijavljenim podacima – 700.000 KM, onda je jasno da ova kompanija ne želi trošiti novac na modernizaciju proizvodnje i smanjenje zagađenja koje tako obilato uzrokuje. Inače, novac koji se uplaćuje u federalni Fond za zaštitu okoliša raspoređuje se tako što se 70 odsto vraća općinama u kojima je lociran zagađivač, a 30 odsto ostaje Fondu za projekte sa federalne razine. 

 

 „Do kraja novembra 2014. godine emisija sumpor dioksida iz Arcelor Mittala premašivala je sve granice dozvoljenog čak 220 dana u godini, a vanredne mjere se moraju poduzeti nakon samo tri dana“, kazali su predstavnici Metalurškog instituta „Kemal Kapetanović“ Zenica. Predstavnici Općine Zenica i nadležne općinske komisije prezentirali su sve što je Općina Zenica dosad poduzela počev od kupovine opreme za mjerne stanice, preko postavljanja displeja do monitoringa teških metala u zemljištu. No, sve to ni izdaleka nije dovoljno da bi se glavni zagađivač Arcelor Mittal primorao da izvrši svoj dio obaveza na realizaciji ekoloških projekata,te postavljanju uređaja i filtera koji će znatnije smanjiti emisiju štetnih čestica. O ozbiljnosti situacije i (ne)kvaliteti zraka govorili su i predstavnici federalnog Hidrometeorološkog zavoda kao i zeničkog Eko-foruma  iz kojih je bilo jasno je da je potreba za istinitim podacima od ključne važnosti. O ovome je govorio Munib Husejnagić kazavši da je Vlada Kantona već uložila milion KM  u izgradnju referentnog centra koji će biti opremljen najsavremenijom opremom za mjerenje zagađenja i sa čijim podacima će se konačno moći  podnijeti i tužbe protiv najvećih zagađivača. „Sve dok ne budemo imali takav centar i prave podatke, nećemo moći poduzeti ozbiljnije korake i Mittal se neće mnogo obazirati na vapaje građana Zenice za čistijim zrakom i okolišem u cjelini,“ kazao je premijer Husejnagić.  

 

Situacija se dodatno komplikuje činjenicom da su Arcelor Mittallu već istekle neke od okolišnih dozvola (inače dobijenih 2009. godine), a ostatak dozvola ističe za par mjeseci. U ovisnosti od podataka o stvarnom zagađenju Zenice, ovisit će i izdavanje novih dozvola za naredni višegodišnji period. Treba ukazati pri tom i na činjenicu da su članovi Komisije koja je izdala okolišne dozvole Arcelor Mittalu – svi iz Zenice. Stoga se i traže tačni podaci i na tome će se insistirati kako kod glavnih zagađivača tako i kod organizacija i institucija koje se bave mjerenjem zagađenja zraka u Zenici, kazano je na kraju sastanka. 

 

Press služba ZDK (J.A.)