19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 10 Decembar 2014 04:12

Poslovanje ZZO ZDK

Nastavljajući trend pozitivnog poslovanja iz prethodnih godina, Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona na osnovu bilansa iz ove, sačinio je finansijski plan poslovanja za narednu godinu.

 

Prema ovom finansijskom planu, koji je veći u odnosu na prethodni za blizu tri miliona KM, planirani su prihodi u ukupnom iznosu od 147.026.000 KM. Obrazlažući pokazatelje poslovanja u 2014. godini, na sjednici Vlade na kojoj je razmatran ovaj programski dokument, Senaid Begić, direktor Zavoda istakao je da su i pored opterećenja u radu ostvareni veći finansijski rezultati u poređenju sa prethodnom poslovnom godinom.

 

Ova opterećenja odnose se na promjene u načinu rada, nastale izmjenama propisa o naplati doprinosa čime je Zavod trajno izgubio 1,8 miliona KM prihoda godišnje.Stoga su se okrenuli alternativnim načinima iznalaženja sredstava. Imajući u vidu nezavidnu finansijsku situaciju u preko 20 zdravstvenih ustanova prema kojima Zavod usmjerava sredstva, najveći dio, ipak, izdvojen je za Kantonalnu bolnicu Zenica u iznosu od 42,7 miliona KM. Inače, sredstva zdravstvenim ustanovama svake godine su veća u odnosu na prethodne.

 

Vlada je usvojila ovako predloženi finansijski plan poslovanja Kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2015. godinu. Iz oblasti zdravstva, na sjednici odobrene su još i odluke o izdvajanju 55.000 KM za izradu Strategije zdravstva za period 2014-2020. godine. S obzirom na to da će Zavod za javno zdravstvo nastaviti aktivnosti na realizaciji ove Strategije, posebnim odlukama Vlada je juče razriješila ove dužnosti ranije imenovani ekspertni tim.