18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 Decembar 2014 14:41

Nijemci upozoravaju Grad Zenica

Da je nepoznavanje stranih jezika odlika mnogih državnih službenika u BiH, čak i onih kojima bi to po opisu posla koji obavljaju morala biti obaveza, odavno je poznato. Ipak, posebno teško pada kada lokalna sramota postane internacionalna.

 

Tako je ovih dana Ambasada Njemačke u BiH uputila dopis Gradskoj upravi Zenice zbog formulara međunarodnog prijepisa rodnog lista koji se koristi u ovom gradu i kojeg građani dobivaju za 10 KM, plus troškovi transakcije, ako plaćaju uplatnicom.

 

Naime, obrazac je prepun nepravilnosti koje su kombinacija nepoznavanja jezika i daktilografskih nelektoriranih grešaka.

 

Iako su za sada reagirali jedino Nijemci, samo letimičnim uvidom u obrazac vidi se da ima mjesta reakciji i za druge, jer i dijelovi teksta na engleskom, španskom, italijanskom i drugim jezicima obiluju netačnostima.

 

Jedna od oštećenih, Zeničanka M. M. prenijela nam je svoje iskustvo kada joj je u Ambasadi rečeno da joj ne mogu prihvatiti ovakav obrazac te da će reagirati službenim putem, ali da, i pored najbolje volje, ne mogu prihvatiti taj dokument, jer jednostavno ne znaju "šta je pisac htio reći"!