16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 04 Decembar 2014 16:25

Čestitke uspješnim policajcima

Danas je u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, upriličen prijem na kojem su ministar Delić Rifat i policijski komesar Šut Semir uputili čestitke prisutnim policajcima Policijske uprave I u Zenici, tačnije policijskih stanica Centar i Crkvice, zbog ostvarenih izvanrednih rezultata u dvije policijske akcije izvedene proteklih dana na području Zenice.

 

Naime, prisutni policajci su direktno učestvovali u akciji na lociranju i lišenju slobode dva lica, koja su dana 29.11.2014. godine, na kružnom toku u ulici Bulevar Kulina Bana u Zenici,  izvršila krivična djela nasilničko ponašanje i ugrožavanje javnog prometa, fizičkim napadom na jednog vozača, te ugrožavanjem ljudi i imovine na ulicama Zenice, dok su bježala svojim vozilom i bila predmet policijske potjere. Brzom, efikasnom i koordiniranom akcijom izvršioci ovih krivičnih djela su u kratkom roku locirani i lišeni slobode.

 

Dana 02.12.2014. godine, u Zenici, od strane maskiranih lica, uz prijetnju hladnim oružjem, izvršeno je razbojništvo nad radnicima BP Energopetrol, kojom prilikom je otuđen određen iznos novca. Odmah su angažovane sve raspoložive policijske snage na pronalasku izvršilaca ovog razbojništva, koji su dvadeset minuta nakon izvršenja krivičnog djela pronađeni, lišeni slobode i privedeni u službene  prostorije. I u ovom slučaju radilo se o veoma brzoj i profesionalnoj akciji policije.

 

Analizirajući postignute rezultate komesar Šut je istakao da ovakvi primjeri profesionalnog postupanja policijskih službenika stvaraju osjećaj sigurnosti kod građana i doprinose povećanju povjerenja cijele zajednice u policiju, te ohrabljuje građane da sarađuju sa policijom u spriječavanju i otkrivanju krivičnih djela. Takođe je naglasio da će zajedno sa svim rukovodnim službenicima dati nesebičnu podršku svim policajcima u provođenju aktivnosti iz njihove nadležnosti, te da se nijedan policijski službenik ne smije libiti da primjeni zakonska ovlaštenja u svim situacijama kada štiti svoj život, te živote i imovinu naših građana. Na kraju izlaganja komesar Šut je posebno naglasio da policijski službenik mora biti odlučan i profesionalan, te da samo takav policajac može steći uvažavanje i respekt, kako kolega i rukovodilaca, tako i zajednice koju štiti.   

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA


prijem II 1