29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 29 Novembar 2014 22:15

Posjeta: OŠ Musa Ćazim Ćatić

Zenička Osnovna škola "Musa Ćazim Ćatić", nekada jedna od najboljih škola u srednjoj Bosni, danas se nalazi u teškom stanju. Tokom posjete ovoj školi zatekli smo radnike, koji izvode radove u unutrašnjosti škole.

 

- Trenutno mijenjamo sistem grijanja, tojest  stare cijevi ćemo zamijeniti novim. U planu nam je da do početka drugog polugodišta obnovimo hodnik i neke učionice u školi, rekao nam je direktor škole Esad Ćorović.

 

Današnji izgled  škole datira iz 1953 godine. Tek uz nekoliko popravki (zamijenjen krov) taj izgled je nepromijenjen do danas. Ova škola predstavlja jednu od najstarijih obrazovnih institucija na prostoru Zenice, a sa svojim radom započela je davne 1881. godine pod nazivom "Mješovita osnovna škola". Pored centralne škole koja se nalazi u Školskoj ulici, ova škola ima i područnu školu u Blatuši.

 

Danas Osnovnu školu "Musa Ćazim Ćatić" pohađa 838 učenika, i to 557 učenika pohađa nastavu u centralnoj školi, a 281 u područnoj školi u Blatuši. Trenutno u ovoj ustanovi je zaposleno 73 osobe, nastavnika, profesora razredne nastave i pomoćnog osoblja. 

 

- Škola trenutno ima najlošije uslove za rad u Zenici. Ulaganja u obrazovanje inače su minimalna. Sam izgled dovoljno govori o ulaganjima u našu školu. Smatram da naši učenici i nastavnici zaslužuju bolje uslove za rad. Trenutno nam je u planu da prefarbamo stolariju i obnovimo pod. Također planiramo da promjenimo inventar u nekim učionicama, kazao nam je direktor. 

 

Ne tako davno ova škola je predstavljala najbolju osnovnu školu u Zenici. Djeca koja su završavala ovu školu su postajala uspješni ljudi u javnom životu ovog grada i države. Upravo loši uvjeti su jedan od razloga zašto mnogi roditelji izbjegavaju da djecu upišu u ovu školu. Manjem broju upisanih ipak najviše doprinosi smanjen natalitet i "bijela kuga" na ovim prostorima, pa su ove godine u prvi razred upisana samo četiri odjeljenja, dok je prije osam godina u prvi razred bilo je upisano dvostruko više, osam odjeljenja.

 

- Nisam u potpunosti zadovoljan odnosima vlasti prema nama. Mislim da bi više trebalo ulagati u škole, a posebno kad je u pitanju naša škola. Potrebno je ponuditi bar minimalne uslove za rad nastavnicima. Djeca se također trebaju osjećati udobno u školi, ne bi smjeli imati odbojnost prema školi. Također smatram da neki predmeti nisu dobili adekvatan broj časova i da je gradivo iz nekih predmeta preobimno. Učenici jednostavno imaju problema da sustignu to, ne samo učenici već i nastavnici. Djeca su pod velikim opterećenjem. Smatram da pod hitno treba promijeniti naš sistem obrazovanja, nam je kazao direktor. Pored svih nedaća, ova škola radi punom parom i za nadati se da će ubrzo vratiti svoj stari sjaj. 

 

Haris Dž. 

 

20141129 085815DJECAK POGINUO U SKOLI ZENICA SLIKA 604080073