Printaj ovu stranu
srijeda, 26 Novembar 2014 23:05

Zenička bolnica bez grijanja

Grijanje u bolesničkim sobama drastično je smanjeno, radijatori su mlaki ili hladni, a najteže je djeci, navedeno je u dramatičnom apelu koji smo dobili od nekoliko pacijenata smještenih u Kantonalnoj bolnici Zenica. U nezvaničnim razgovorima s osobljem bolnice potvrđeno nam je da je od noći sa subote na nedjelju grijanje značajno reducirano te da se odvija u takozvanom toplom režimu.

 

- Rudnik Zenica u posljednje vrijeme ne isporučuje nam ugovorene količine uglja, već samo minimalne, a one nisu ni izbliza dovoljne za naše potrebe. Da bolnica ne bi prestala s radom, nabavljamo manje kvalitetan ugalj, i to od privatne firme - kazao nam je v. d. direktora Kantonalne bolnice dr. Fadil Šabanović. On je još prošle sedmice potvrdio da je uveden "hladni režim" u operacijama zbog nedostatka materijala. Iako je za ovu sedmicu najavljeno poboljšanje situacije, to se nije desilo.

 

- Hitni operativni zahvati mogu se raditi bez problema. Oni koji nisu hitni i mogu čekati odgađaju se do daljnjeg, a život i zdravlje pacijenata zbog toga nisu ugroženi. Najvjerovatnije je da ćemo redovan operativni program početi raditi u toku ove sedmice, ali čekamo isporuku još nekih lijekova - kazao je Šabanović. Pacijenti i ljekari kažu da bolnica nema zaliha anestezije, zavoja, a da se nerijetko i osnovne stvari poput posteljine ili zavoja moraju kupovati privatno.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)