29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 25 Novembar 2014 14:26

Obilježen Dan državnosti

Danas su položeni vijenci i cvijeće na spomeniku palim borcima iz drugog Svjetskog rata kod Papirne u Zenici, povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Uz veliki broj prisutnih, vijence su položili slijedeće delegacije:

 

Grad Zenica, Udruženje antifašista Zenice, UBNOR ZDK, udruženje porodica šehida "Zlatni ljiljan" Zenica, Patriotska liga Zenica, OO SDP Zenica, Prva BiH omladinska radna brigada „Josip Broz Tito“ Zenica, Općinski odbor SDA Zenica, Demokratska fronta Kantona i Općine Zenica, kantonalni i općinski odbor SBB Zenica, te JOB Željezare Zenica. Moderator svečanosti bio je Ismet Pezer iz Udruženja antifašista Zenice, a prisutnim su se obratili gospoda Ismet Vrškić, predsjednik Udruženja antifašista i Milivoje Marinković, potpredsjednik Udruženja antifašista Zenice. 

 

Na ovom skupu, između ostalog, je istaknuto: „Danas je 71. godišnjica od zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, na kome su udareni temelji moderne BiH.  25. novembar, najznačajniji je praznik svih naroda i narodnosti u Bosni i Hercegovini.  Tog datuma 1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a udareni su temelji obnovljenoj državnosti Bosne i Hercegovine, kao jedne od federalnih jedinica (republika) u bivšoj Jugoslaviji.

To su ostvarili borci narodnooslobodilačkog rata. Da nije bilo njihove borbe, ne bi bilo ni ZAVNOBiH-a ni AVNOJ-a, a ni ovakve BiH.  Žalosno je što se Dan državnosti ne obilježava u cijeloj zemlji, jer su se svi njeni narodi borili zajedno od 1941. do 1945. godine, te stvorili zajedničku državu. Vjerujemo da će doći vrijeme kad će svi zajedno obilježavati ovaj datum. Mladi ljudi danas vrlo malo izučavaju historijski period na koji se odnosi postavljanje temelja obnovljenoj državnosti njihove domovine. Najpoznatiji dio Rezolucije ZAVNOBiH-a, koji se odnosi na famozno tri "NI" i tri "I", zapravo je rečenica u petom od ukupno šest zaključaka Rezolucije:

 

Danas Narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Narodi Bosne i Hercegovine učestvovat će ravnopravno sa ostalim našim narodima u izgradnji narodne demokratske federativne Jugoslavije“.

Na kraju svečanosti prisutni su obavješteni i pozvani na svečanost u 12 sati na polaganje cvijeća i vijenaca na spomenik "Kameni spavač", poginulim borcima iz  agresije na BiH 92-95, na Trgu Alije Izetbegovića kod RK Bosna.

 

E. Imamović za Zenicablog

zavnobihzen002