19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 27 Novembar 2014 06:01

Nagodba sa Varešom i Olovom

U Vladi Zeničko-dobojskog kantona potpisana Vansudska nagodba o načinu izmirenja obaveza po osnovu Zakona o šumama.

 

Naime, dvije općine su dobile sudski spor protiv Zeničko-dobojskog kantona vezan za pripadajuće naknade lokalnim zajednicama za sječu šume (eksploataciju prirodnog bogatstva) na njihovom podrućju. JP Zeničko-dobojskog kantona dugi niz godina (do 2011. godine) nije ispunjavao ovu obavezu koja proističe iz Zakona o šumama Federacije BiH. Zeničko-dobojski kanton je zbog toga podnio regresnu tužbu po istom predmetu, ali protiv „svog“ JP Šumsko-privrednog društva i dobio presudu po kojoj je ŠPD dužno isplatiti 1,75 miliona KM, a na ime prava od eksploatacije šuma u Varešu i Olovu. Ovaj iznos će Zeničko-dobojskom kantonu biti uplaćen u 36 jednakih mjesečnih rata počev od prvog dana decembra zaključno sa novembrom 2017. godine. Mjesečna rata će iznositi 48.778 KM.

 

Vansudskom nagodbom je utvrđeno da , ukoliko JP ŠPD u cjelosti ispuni svoje obaveze, kanton će se odreći zateznih kamata na dio dosuđenog iznosa od 1,028 miliona KM. Inače, dosuđeni iznos se dijeli na Općinu Vareš 688.645 KM i na Općinu Olovo 339.746 KM i one su se odrekle zateznih kamata.

 

Vrijednost postignute vansudske nagodbe sadržana je u činjenici da je višegodišnji spor okončan na jednostavan i efikasan način na zadovoljstvo svih strana.

 

Potpise na vansudske nagodbe stavili su direktor JP ŠPD Alija Hadžiabdić, načelnik Općine Olovo Avdija Kovačević, zastupnica načelnika Općine Olovo Elma Brčić i pravobraniteljica ZDK Zlata Marjanović.