26 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 21 Novembar 2014 00:39

Sjednica Gradskog vijeća

Na redovnoj sjednici Gradskog vijeća Zenice razmatrana je informacija o poduzetim mjerama, od septembra do danas, na saniranju posljedica katastofalnih poplava i pojave velikog broja klizišta na području ove lokalne zajednice.  Istaknuto je da je najveći broj poduzetih aktivnosti lokalnog Štaba civilne zaštite bio usmjeren prvo na sanaciju puteva, riječnih tokova i klizišta, ali i na sanaciju i gradnju kuća, u cilju zbrinjavanja ugroženih zona i stanovništva. 



Postignuti su značajni rezultat, jer je obnovom i sanacijom dosad obuhvaćeno oko 500 kuća stradalih u katastofalnim poplavama, koje su posebno bile izražene na područjima Šeričkog kraja, zatim naselja Nemila i Topčić polje. Trenutno se od temelja gradi još 40-tak kuća, koje će prema planu biti završene do kraja ove godine.  Većih rasprava nije bilo nakon podnesenih izvještaja Metalurškog instututa "Kemal Kapetanović“ i nadležne gradske službe o rezultatima kontinuiranog mjerenja zagađenosti zraka u prvom ovogodišnjem polugodištu. 

Predstavnik zeničkog "Eko foruma" Harun Drljević upozorio je da svi izneseni podaci nisu validni i da bi se trebali revidirati.  Gradsko vijeće Zenice usvojilo je i izvještaj o korištenju javnih površina u svrhu postavljanja kioska s pratećim sadržajem, zatim informaciju o izgradnji i statusu parking prostora na Kamberovića polju te nacrte odluka o zaštiti i zaštitnim zonama dva izvorišta vode za piće u prigradskim mjesnim zajednicama.