21 Septembar 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 18 Novembar 2014 02:55

Analogija se gasi 17.juna!

Razmatrajući informaciju o prelasku s analognog na digitalno zemaljsko emitovanje, Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH upozorilo je da je dosadašnjim zastojima koji proizilaze iz neusvajanja Akcionog plana, direktno ugrožena industrija emitovanja u BiH, te da su dovedene u pitanje preuzete međunarodne obaveze BiH, proistekle iz potpisanih sporazuma, koje mogu rezultirati izricanjem sankcija od relevantnih međunarodnih institucija.

 

Analogno emitovanje gasi se 17. juna 2015. i Vijeće upozorava na ozbiljne probleme pravne prirode, koji su uzrokovani neprovođenjem Strategije uvođenja digitalne televizije u BiH, a posebno neusvajanjem Akcionog plana od strane Vijeća ministara BiH. Pojašnjenja radi, od 17. juna 2015. godine javni RTV servisi, kao i komercijalne TV stanice gube mogućnost daljeg nesmetanog emitovanja. Postojeće dozvole neće biti ugrožene u programskom segmentu, tako da će stanice moći proizvoditi program prema programskim uslovima, ali tehnički uslovi dozvole prestaju da važe. 

 

U svjetlu navedenoga, a s ciljem alarmiranja svih relevantnih sudionika u procesu prelaska sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje, Vijeće je iniciralo održavanje Okruglog stola o ovoj temi, koji će biti održan u četvrtak, 27. novembra u Sarajevu. Vijeće očekuje da će predstavnici industrije, kako javni RTV servisi tako i komercijalne TV stanice uzeti aktivno učešće, saopćeno je iz RAK-a.