Printaj ovu stranu
utorak, 18 Novembar 2014 02:43

Prevencija raka dojke

Potrebno je hitno donijeti:  DRŽAVNI PROGRAM ZA PREVENCIJU RAKA DOJKE - Iako nema lijeka da se rak spriječi, pa tako i rak dojke, izuzetno je važno otkriti ga u početnoj fazi, kada je izliječivost i do 98 %. Prevencija je zdravlje, sa svih zvaničnih strana, poruka je ženama, da se najbitnije bave svojim zdravljem. U tom cilju Fondacija „Sanela Redžepagić“ podjeća žene na neke preporuke Europske zdrastvene organizacije, koje su od vrlo značajnog uticaja na oboljevanja od raka dojke:


- Alkohol i pušenje najviše ugrožavaju žensko zdravlje,

- Prekomjerna težina znatno povećava rizik oboljevanja od raka dojke,

- Stres je također jedan od „okidača“ koji pogoduje odobljevanju žena od ove teške bolesti

 

Na drugoj strani prehrana voćem i povrćem i žitaricama, i redovno vježbanje, znatno smanjuje rizik od raka dojke.

Kako se rak dojke sve više pojavljuje i kod mladih žena, to je zaista neophodno da se kontinuirano upozorava na potrebu ranog otkrivanja ove bolesti.

S navedenim u vezi, Fondacija „Sanela Redžepagić“, će pokrenuti akciju da se na nivou u BiH donese:


DRŽAVNI PROGRAM PREVENCIJE RAKA DOJKE

Naime, poznato je da u razvijenim zemljama, pa i nekim iz našeg okruženja postoje nacionalni programi za pervenciju raka dojke koji se vrlo uspješno provode. Međutim, u BiH gdje je rak dojke prisutan čak sa 27 % od svih tumornih oboljevanja, zaista zaslužuje da se digne na najviši nivo, da nam hiljade žena ne obole i na kraju umru, a da se niko organizovano ne bavi ovim teškim problemom. 

Također nam je potreban registar za rak dojke, jer je nedopustivo da smo zemlja sa ajviše ministarstava zdrastva i zavoda za zdrastveno osiguranje, a podatke o oboljelim i neizliječenih od ove opake bolesti dobivamo „ad hoc“ i posve nepouzdano.

Žene zaista zaslužuju društveni brigu i pažnju, a u ovom slučaju radi se o zaista velikom ulogu: Njihovom zdravlju i životu.

 

 Predsjednik Fondacije

Safet Redžepagić 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)