Printaj ovu stranu
subota, 08 Novembar 2014 05:14

Priznanje za ef. Smajića

U Uredu muftije zeničkog organizirana je svečanost dodjele priznanja i nagrade „Muderris Derviš ef. Spahić“ zamjeniku reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajiću. Priznanje i nagradu ''Muderris Derviš ef. Spahić'' ustanovio je muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović. Priznanje i nagrada dodjeljuju se jednom godišnje za doprinos na polju vjersko-prosvjetnih aktivnosti, istaknutim alimima, muftijama, glavnim imamima, imamima, hatibima, muallimima i muallimama.

 

Komisija za dodjelu priznanja i nagrade „Muderris Derviš ef. Spahić“ u sastavu: muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, predsjednik, dekan IPF u Zenici dr. Zuhdija Adilović i glavni imam mr. Jakub ef. Salkica, na sjednici održanoj u Zenici, 30. oktobra 2014. godine, donijela je Odluku da se ovogodišnje priznanje i nagrada ''Muderris Derviš ef. Spahić'' dodijeli zamjeniku reisu-l-uleme mr. Husein ef. Smajiću.

 

Muderris Derviš ef. Spahić rođen je 1893. godine u Pojsku. Godine 1914. završio je Elči Ibrahim-pašinu medresu, a nakon završetka Medrese zapošljava se kao imam u džamiji Kahvica u Travniku. Pored spomenute funkcije imama Derviš ef. je bio upravitelj mektebi-ibtidaije kao i predavač vjeronauke u školi u Travniku. Bio je član Vakufsko-mearifskog povjerenstva. Godine 1934. napušta Travnik i osniva Medresu u Pojsku, koja radi do 1947. godine, kada od strane komunističkog režima biva zabranjena. Muderris Derviš ef. Spahić spada u najistaknutije muderrise i alime svoga vremena.

 

Mr. Husein ef. Smajić rođen je 1952. godine u Tešnju gdje je završio osnovnu školu. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu je završio 1972. godine, a potom je 1973. godine upisao na Univerzitet Al-Azhar na kom je diplomirao juna 1978. godine. Zatim, od 1978. godine do 25.maja 1983. godine radio je kao Glavni imam Odbora Islamske zajednice Zvornik, a od 25. maja 1983. godine do 25. maja 1986. godine, biva osuđen i izdržava kaznu u Foči po osnovi verbalnog delikta iz člana 133 K.Z SFRJ. Od 1986. godine do 1990. godine, obnaša dužnost imama Čaršijske džamije Kiseljaka (kod Sarajeva) i Glavnog imama Odbora Islamske zajednice Kiseljak, da bi marta 1990. godine bio postavljen na mjesto Glavnog imama Odbora islamske zajednice Sarajevo. Rješenjem Sabora Islamske zajednice u BiH u martu 1993. godine biva postavljen za sarajevskog muftiju na kojoj je dužnosti sve do aprila 2014. Od aprila 2014. obnaša funkciju zamjenika Reis-ul-uleme. Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini 2010. godine postaje član Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini ispred Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Titulu magistra stekao je na Filozofskom fakultetu u martu 2011. godine, na temu „Fehim Spaho Život i Djelo“(Islamska zajednica u Drugom svjetskom ratu). Registrovan doktorat na Al-Azharu na temu Islam i muslimani u Bosni i Hercegovini. Govori arapski i engleski jezik.

 

Svečanosti dodjele priznanja i nagrade zamjeniku reisu-l-uleme prisustvovali su i: akademik Enes Karić, prof. dr. Zuhdija Adilović, dekan IPF u Zenici, prof. dr. Šefik Kurdić, savjetnik muftije zeničkog za da’wetske aktivnosti, Ismet Veladžić, pomoćnik direktora GHM za nastavu, dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam MIZ Sarajevo, mr. Jakub ef. Salkica, glavni imam MIZ Zenica, mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam MIZ Tešanj, Bego Selimović, direktor preduzeća „Jedileri“ d.o.o. Sarajevo i Edin Kavazović, sekretar muftije zeničkog.

 

07-11-2014-06-zam-re-nag-der-sp-1

Posljednje od

Povezani članci (by tag)