19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Novembar 2014 20:52

BIRN: radionica u Zenici

Transparentnost pravosudnih institucija i odgovornost medija, bila je tema radionice održane danas u Zenici u organizaciji Balkanske istraživačke mreže (BIRN BiH), uz potporu Ambasade Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini. 

 

Sudionici edukativnog skupa - predstavnici BIRN-a BiH i Asocijacije izvještača iz suda, te djelatnici pravosudnih institucija, policije i medija  s područja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) razmatrali su različite aspekte medijskog izvještavanja o krivičnim predmetima, s fokusom na osiguranje uvjeta za objektivno i profesionalno postupanje svih aktera tog procesa.

 

Kako je za Agenciju Fena kazala glavna i odgovorna urednica BIRN-a BiH i uvodničarka skupa Erna Mačkić, jedan od zaključaka sudionika radionice jeste da je neophodno sistemski uspostaviti "lanac informiranja" javnosti o ratnim zločinima počinjenim u BiH i drugim teškim krivičnim djelima.

 

Istaknula je da je u tom procesu potrebno osigurati odgovarajući nivo transparentnosti pravosuđa s jedne, i poštovanje temeljnih postulata novinarske profesije s druge strane, što podrazumjeva primjenu najviših profesionalnih i etičkih standarda i kodeksa.

 

Između ostalog, sudionici radionice analizirali su odnos medija i pravosuđa kroz prizmu i imperativ blagovremenog i cjelovitog informiranja o dešavanjima "iz sudskih klupa" i poteškoća koje su proistekle iz anonimizacije sudskih i tužiteljskih dokumenata/pismena (optužnica, odluka, rješenja...).

 

Posebna pažnja posvećena je smjernicama za objavljivanje tužiteljskih i sudskih odluka koje je utvrdilo Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH), a koje bi nadležne pravosudne institucije u BiH trebale "ugraditi" u vlastita akta što će, kako je ocijenjeno umnogome olakšati komunikaciju na relaciji mediji - pravosuđe.

 

Konstatirano je, istovremeno, da će se na taj način osigurati pretpostavke za sistematičan i standardiziran pristup kada se radi o izvještavanju o različitim fazama krivičnih postupaka.

 

Radionica organizirana u Zenici dio je ciklusa sličnih skupova koji se pod okriljem BIRN-a održavaju kontinuirano u različitim bh. gradovima, a u svrhu jačanja povjerenja i saradnje novinara i djelatnika pravosudnih institucija, odnosno radi objektivnog i pravovremenog informiranja javnosti o procesuiranju u krivičnim predmetima.