25 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 01 Novembar 2014 13:55

Mobilna klinika u Zenici

Organizacija “Balkan Medical Travel” s timovima ljekara iz turske bolnice “Liv” organizovali su u šest bosanskohercegovačkih gradova projekat mobilnih klinika, a danas se opremljeni “road show” kamion nalazi u Zenici, gdje će svi zainteresovani građani imati priliku uraditi besplatan pregled te konsultacije s ljekarima iz ove turske bolnice, javlja Anadolu Agency.

 

 

Projekat se realizuje od 30. oktobra do 4. novembra u šest bh. gradova: Bihaću, Banja Luci, Zenici, Tuzli, Mostaru i Sarajevu. Građani zainteresovani za preglede i konsultacije mogu se prijaviti putem formulara na web-stranici  www.mobilneklinike.com kao i putem telefona 062 295 626, ali priliku za pregled dobit će i građani koji se nisu prijavili ovim putem. Minet Musić, direktor “Balkan Medical Travel” i organizator projekta izjavio je za Anadolu Agency (AA) kako se ideja pojavila zbog podizanja svijesti građana o redovnim ljekarskim pregledima.

 

“Sama ideja mobilnih klinka nastala je na bazi toga da naši građani ne idu na redovne preglede kod ljekara. Mi smo htjeli da dignemo svijest o važnosti redovnih pregleda kod ljekara i ovaj projekat smo napravili na taj način da posjetimo tri države, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Albaniju i u svakoj državi ćemo posjetiti šest gradova. Bili smo u Banja Luci, Bihaću, danas smo ovdje u Zenici, sutra u Tuzli, a onda u Sarajevu i Mostaru. Veliki je odziv pacijenata. Na stotine ih se prijavilo i naravno mi trenutno dajemo besplatne konsultacije i uvid u dokumentaciju te savjete pacijentima. Naravno, nije moguće da imamo svu tešku aparaturu sa nama ili da imamo mnogo ljekara iz svake oblasti nego pacijenti dobijaju mišljenje od ljekara opće prakse, a naknadno ćemo mi biti u kontaktu s pacijentima kako bismo im dali tačnu sliku njihovog stanja te preporuke stručnjaka”, rekao je Musić.

 

Ljekari koji učestvuju u projektu dolaze iz turske bolnice “Liv”.

 

“Imamo tim ljekara iz turske bolnice Liv, jedne od A+ bolnica, svjetski priznate, akreditovane bolnice s eminentnim stručnjacima, zaista se radi o jako kvalitetnoj bolnici čiji su ljekari izrazili želju da pomognu lokalnom stanovništvu ove tri zemlje. Sam pregled teče uz pomoć prevodioca koji od riječi do riječi prevodi ljekarima ono na šta se pacijenti žale, te se radi uvid u dokumentaciju te se daju preporuke, određuju uzroci i posljedice, a naknadno ćemo davati i dodatne informacije ovisno o kojem problemu se radi, odnosno, dijelu tijela. Iz svakog grada ćemo odabrati po jednog pacijenta koji će dobiti potpuni pregled svog zdravstvenog stanja potpuno besplatno s plaćenim smještajem u Istanbulu”, dodao je Musić.

Tima Suljević jedna je od pacijentica koja je prošla pregled u mobilnoj klinici u Zenici. Prošla je dvije operacije diskusa, no i dalje ima problema.

 

“Zadovoljna sam onim što mi je ljekar rekao. Vidjet ćemo šta će dalje biti. Prijem je zaista odličan, ljekari su otvoreni za razgovor, daju savjete koji se tiču konkretno mog stanja. Ostat ćemo u kontaktu, od mene su tražili da im donesem kopije svojih dokumenata kako bi, nakon konsultacija s kolegama iz bolnice mogli dati još bolje savjete i tačno objasniti kakvo je moje stanje”, rekla je Suljević.

 

Besplatni pregledi će se odvijati od 10 do 16 sati u svakom od gradova kako bi svi zainteresovani građani imali priliku porazgovarati s ljekarima i dobiju kvalitetne i korisne savjete za svoje zdravstvene probleme.