18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 28 Oktobar 2014 21:34

Protest studenata u Zenici

U srijedu u 12:45 časova, ispred Rektorata Univerziteta u Zenici će se održati "Petnaestominutni studentski skup upozorenja", koji je ishod dugogodišnjeg nerada i zanemarivanja gorućih problema na Univerzitetu u Zenici, navodi se u saopćenju proslijeđenom medijima. 

 

Unija studenata je povodom posljednjih dešavanja na Univerzitetu u Zenici napravila dokument sa listom zahtjeva, koji je poslan na sve relevantne adrese, a koje prenosimo u cjelosti: 


Unija studenata Univerziteta u Zenici

 

Predmet: Studentski zahtjevi i najava petnaestominutnog studentskog skupa upozorenja

Poštovani,

Unija studenata Univerziteta u Zenici je u proteklom periodu zaprimila niz žalbi i informacija o kršenju Statuta Univerziteta u Zenici, studentskih prava, te o sprečavanju izvršavanja studentskih obaveza, od strane nastavnog i nenastavnog osoblja, i u skladu s tim studenti su odlučili reagovati.

Naime, studenti su postali „robovi“ pojedinaca koji zloupotrebljavaju svoje položaje. Studenti su izloženi prijetnjama pojedinaca, lažima i dezinformacijama u vezi Statuta Univerziteta u Zenici. Studentima se plasiraju informacije da se neaktiviraju i da se stvari moraju riješiti unutar institucije, pri čemu sama institucija ne želi riješiti te probleme. Najčešći odgovori nadležnih lica su da se ne žele suprotstavljati kolegama, te da su predmetni nastavnici „vladari“ svojih predmeta. Također, nerijetko nam se odgovara na način da zanemarimo ono što piše u Statutu Univerziteta u Zenici.

Studenti su postali uplašeni „taoci“ sistema koji ne funkcioniše, i iz dana u dan gube volju i strpljenje. Povodom toga upućujemo Vam listu zahtjeva koji se moraju usvojiti kako bi se studenti zaštitili i ostvarili svoja zagarantovana prava.

 

Naša lista zahtjeva je sljedeća:

1. Implementacija člana 198. Statuta Univerziteta u Zenici, u kojem se kaže da je 51% pojedine provjere znanja dovoljno za prolaz.

2. Implementacija tumačenja Statuta i Odluke Senata Univerziteta u Zenici u vezi sa prenošenjem dva predmeta ili 12 ECTS bodova na naredne godine, bez obzira sa koje godine su nepoloženi predmeti.

3. Zahtjev za polaganje predmeta pred drugim profesorima sa izborom na istu naučnu oblast.

4. Izmjena Statuta Univerziteta u Zenici u svrhu definisanja procedure ponovne provjere znanja pred komisijom.

5. Implementacija člana 198. Statuta Univerziteta u Zenici, gdje se kaže da u konačnu ocjenu moraju ući i predispitne aktivnosti (kolokviji, seminarski radovi, programi i sl.)

6. Zahtjev za izradu Pravilnika o proceduri provjere znanja, gdje će se definisati da je konačna ocjena zbir osvojenih bodova u predispitnim i ispitnim aktivnostima, a ne „subjektivno“ ocjenjivanje, a sve u skladu sa Statutom Univerziteta u Zenici.

7. Osnivanje vanrednog studija na fakultetima koji nemaju vanredni studij, za studente koji gube pravo na školovanje radi obnove godine više od dva puta. (Do sada su studenti bili diskriminirani)

8. Implementacija člana 192. Statuta Univerziteta u Zenici, gdje se kaže da svaki profesor prije početka akademske godine sa Prodekanom za nastavu mora regulisati gradivo koje će se predavati, način predavanja i vježbi, način održavanja i sadržaj ispita i ispitnih rokova, u skladu sa SYLLABUSOM.

9. Implementacija člana 201. Statuta Univerziteta u Zenici (Javnost ispita), gdje se kaže da na ispitu pravo prisustva imaju studenti koji su stekli uslove za provjeru znanja, ostali zainteresovani studenti i treća lica.

U skladu sa navedenim najavljujemo 29.10.2014. godine u 12:45 petnaestominutni studentski skup upozorenja pred zgradom Rektorata Univerziteta u Zenici.

Također, ukoliko naši zahtjevi ne budu uvaženi, ne možemo garantovati da studenti neće napraviti masovne proteste i/ili bojkot nastave.

Nadamo se da ćete uvažiti naše zahtjeve i time unaprijediti status studenata i osigurati im upisom zagarantovana prava.

 

Srdačno,

potpredsjednik USUNZE

Nuraga Galamić

 

1x Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport 1x Rektoru Univerziteta u Zenici 1x Vladi ZDK 1x Ombudsmenu za ljudska prava 1x Senatu Univerziteta u Zenici 8x Prodekanu OJ Univerziteta u Zenici 8x predsjedavajućem NNV – a OJ Univerziteta u Zenici 1x a/