Printaj ovu stranu
utorak, 28 Oktobar 2014 20:01

Zenica: Klub liječenih alkoholičara

Kantonalni zavod za bolesti ovisnosti u Zenici inicirao je osnivanje Kluba liječenih alkoholičara. On bi trebao da nastavi tradiciju Kluba koji je u prijeratnim godinama bilježio izvrsne rezultate u liječenju ove vrste ovisnosti. Delegacija Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK bila je ovih dana učesnik međunarodnog simpozija o bolestima ovisnosti koji je održan na Fruškoj Gori u Srbiji.

 

- Htjeli smo, kaže dr Samir Kasper, načelnik službe za tretman bolesti ovisnosti u ovom Zavodu, da uporedimo naše prakse u liječenju sa onima u zemljama regiona. U metodama koje primjenjujemo u našem Zavodu, kaže dr Kasper, odmakli smo u odnosu na većinu ovakvih ustanova u Bosni i Hercegovini. Savremene medicinske metode u liječenju alkoholizma nisu dovoljne same po sebi, naglašava Samir Kasper.

 

Uz njih, nužno je uključivanje psiho i socio terapeuta, a pogotovo samih ovisnika u podržavanju njihove apstinencije. Vršilac dužnosti predsjednika Kluba liječenih alkoholičara u Zenici je Mile Jozić. Alkohol ga je svojevremeno doveo do porodičnog i socijalnog dna. Već 15 godina je trijezan. Kaže da mnogo ovisnika od alkohola u Zenici još ne zna za postojanje ovog Kluba. Klub liječenih alkoholičara u Zenici, pod patronatom Zavoda za bolesti ovisnosti ZDK, trebao bi da počne sa radom do kraja ove godine. 

 

Rtvze

Posljednje od