Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 20 Oktobar 2014 23:13

Pekmezijada na Pepelarima

Planinarsko društvo "Mladost" iz Zenice organiziralo je proteklog vikenda "Pekmezijadu" u planinarskom domu na Pepelarima kod Zenice. Planinari i drugi ljubitelji prirode iz raznih dijelova BiH tako su obilježili Svjetski dan jabuke.

 

Sudionici te manifestacije družili su se, u skladu s tradicijom, uz pekmez od jabuka. Prešli su stazom od sela Sebuje preko Rogatke do Pepelara da bi stigli na tu manifestaciju, a boravak na Pepelarima i okolini iskoristiti su i za branje šumskih plodova.

 

U želji da očuvaju običaje, tradiciju i bogatstvo zdrave hrane sudionici i ovogodišnje "Pekmezijade" jabuke za pekmez dijelom su usitnjavati na starinski način.

 

Planinarsko društvo "Trvrtkovac" iz Zenice ustupilo je dom za potrebe održavanja te manifestacije, a svi sudionici su, uz zahvalnice za sudjelovanje, dobili i po teglicu pekmeza od jabuka.

 

Svjetski Dan jabuke obilježava se 20. oktobra, a Planinarsko društvo "Mladost" iz Zenice od 2002. godine tim povodom organizira "Pekmezijadu".

 

Jabuka je dokazano zdrava namirnica, pa se s pravom naziva i „kraljicom voća“. Osvježavajuće je voće svojstvene arome i okusa, koji se najbolje definira kao slatko-kiseli okus. Najčešće se jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je i jabučni ocat.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)