16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 12 Oktobar 2014 19:05

DF ZDK:nepravilnosti na izborima

U vezi sa dešavanjima na biračkim mjestima na području općine Zenica, želimo vas informisati o nizu nepravinosti koji se dešavaju na istima, a  koja predstavljaju grubo kršenje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 

 

Naime od ranih jutarnjih sati, prije otvaranja biračkih mjesta, velikom broju posmatrača DF-Željko Komšić je onemogućeno prisustvo na biračkom mjestu (period kad se broje glasački listići i provjerava glasački materijal – npr. BM Klopče 3, Donje Babino), zatim su se kao dokaz nepripremljenih biračkih mjesta na mnogima u krugu od 50 metara oko biračkog mjesta i dalje nalazile oznake političkih subjekata (SDA, nezavisni kandidat Mustafa Cerić i sl.).

 

Posebno ističemo kao teže povrede Izbornog zakona činjenice da predsjednici biračkih odbora na sve načine ugrožavaju tajnost glasanja tako što ulaze u prostor glasačke kabine sa glasačima i daju upute za glasanje, zatim dozvoljavaju da više od jedne osobe u prostoru jedne kabine istovremeno glasaju (npr. BM Putovići, Lašva, Briznik i Crkvice 8 na kojem je čak zbog nezadovoljstva građana prekinuto glasanje).

 

Nadalje, posmatrači Demokratske fronte – Željko Komšić, se udaljavaju sa biračkih mjesta pod izgovorom od strane predsjednika biračkih odbora da je gužva. Ističemo da se i na ovaj način grubo krši izborni proces odnosno potvrđuje činjenica da nisu stvorene ni tehničke pretpostavke za odvijanje istog (npr. BM Odmut 2).

 

Ovim želimo upozoriti javnost na očito unaprijed izrežirane prevare pojedinih političkih subjekata u saradnji sa biračkim odborima koje se ni nakon niza prigovora upućenih Općinskoj izbornoj komisiji nisu otklonile, a ne vidimo ni smisla podnošenja istih jer izborni dan uveliko protiče.

 

Skrećemo pažnju i međunarodnim posmatračima da preduzmu odgovarajuće mjere u cilju sprečavanja gore navedenih prevara.


Kantonalni izborni štav DF – Željko Komšić ZDK