Printaj ovu stranu
petak, 10 Oktobar 2014 15:52

Policija: uoči Izbora

Danas, 10.10.2014. godine, u Upravi policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, održan je sastanak Štaba akcije “Opći izbori 2014.”, čiji je osnovni zadatak planiranje, koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti koje su poduzimane i koje će se poduzimati u narednom periodu, a u okviru usvojenog Plana obezbjeđenja predizbornih i izbornih aktivnosti na području Zeničko-dobojskog kantona.

 

U cilju stvaranja i obezbjeđenja bezbjednog ambijenta za sve građane i birače, službenici Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu poduzeli niz bezbjedonosnih mjera i aktivnosti, koje su se prvenstveno ogledale u intenziviranju operativnog rada na terenu, preventivnog djelovanja i prikupljanja saznanja i informacija na području Kantona, te povećanju broja patrolnih službi i obilazaka pozorno-patrolnih sektora.

 

U tom kontekstu, na područjima gradova i naseljenih mjesta, kroz pojačani rad pozornih i patrolnih službi, obezbjeđivano je i održavano povoljno stanje javnog reda i mira, neometano odvijanje saobraćaja, bezbjedno kretanje građana i održavanje predizbornih skupova i manifestacija. Takođe je pojačan policijski nadzor nad određenim kategorijama lica, prvenstveno lica sklonih vršenju krivičnih djela, prekršaja, narušavanju javnog reda i mira, asocijalnih lica, maloljetnih delinkvenata i dr.

 

Imajući u vidu značaj predizbornih aktivnosti kao i velikog broja javnih skupova i tribina, koji su u proteklom periodu organizovani i održani na području našeg kantona, Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona je prilikom poduzimanja aktivnosti na obezbjeđenju istih, vanredno angažovala veliki broj policijskih službenika te angažovala sva raspoloživa materijalno tehnička sredstva i opremu. I na dan održavanja izbora će takođe biti angažovane sve raspoložive policijske snage Uprave policije kao i raspoloživa materijalno tehnička sredstva i oprema.

 

Štab, od njegovog formiranja, u kontinuitetu pruža stručnu pomoć policijskim upravama te svakodnevno vrši nadzor poduzetih aktivnosti te realiziranih mjera i zadataka, u cilju postizanja visokog stepena bezbjednosti na području našeg kantona za vrijeme održavanja predizbornih aktivnosti, a u vrijeme održavanja Općih izbora u Bosni i Hercegovini, dana 12.10.2014. godine, isti će u punom sastavu neposredno na terenu rukovoditi naznačenim aktivnostima i pratiti stanje bezbjednosti na području Kantona.

 

Na dan izbora poduzimat će se posebne mjere fizičkog, operativnog, saobraćajnog i KDZ obezbjeđenja, kao i druge planirane mjere i zadaci Uprave policije i njenih organizacionih jedinica, koje su definisane na osnovu izvršene bezbjedonosne procjene. Službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ će izvršiti KDZ pregled prostorija svih glasačkih mjesta. Svako biračko mjesto će biti obezbjeđeno mjerama fizičkog obezbjeđenja a svaki transport izbornog materijala će biti pod policijskom pratnjom.

 

Pozivamo građane da mirno i dostojanstveno obave svoju građansku dužnost, da se uzdrže od činjenja svih vidova nedoličnog i nedozvoljenog ponašanja, da poštuju izdate naredbe ovlaštenih službenih lica i na taj način doprinesu bezbjednom održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2014. godine.

 

Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona takođe poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA

Posljednje od

Povezani članci (by tag)