19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 09 Oktobar 2014 13:48

Foto:Duh Asiza u Zenici 2014.

Treću godinu za redom Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici - ured Međureligijskog vijeća BiH, organizuje Manifestaciju "Duh Asiza u Zenici" u Rimokatoličkoj crkvi sv. Ilije. Ove godine 08.10.2014. na Manifestaciji je izravno učestvovalo preko 50 učesnika a prisutno je bilo preko 20 vjerskih službenika Zenice, svih religijskih tradicija a crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta posjetiocima koji su ove večeri došli podržati mir i dijalog.

 

KLIKNI OVDJE da vidiš FOTO GALERIJU

 

Kako Manifestacija svake godine mjenja svoj repertoar, ove godine srž su bile duhovne tradicije muzike naših religija. Tako su nastupili bogoslovi Franjevačke Teologije iz Sarajeva, hor Medžlisa Islamske zajednice iz Doboja, hor Pravoslavne bogoslovije iz Foče, članovi duhovnog sastava "Novo Nevo" iz Zenice, članovi zeničkih kulturno - umjetničkih društava te najmlađi članovi naših Zajednica.

 

Poslije muzičkih predstavljanja uslijedio je najsvečaniji trenutak večeri - čitanje i potpisivanje zajedničke Izjave zeničkih vjerskih službenika. Izjavu su uz zvuke horova "Zenico i Bosno neka vlada mir u vama..." potpisali u ime Medžlisa Islamske zajednice Zenica gl. imam, mr. Jakub ef. Salkica, u ime Katoličke crkve u Zenici, dr. don Anto Ledić, u ime Parohije SPC u Zenici, paroh zenički Bojan Glišić te u ime Jevrejske zajednice u Zenici, predstavnik gosp. Jakob Montiljo. 

 

Nakon što su zenički vjerski službenici stavili svoj potpis na zajedničku Izjavu da će "... u duhu kontinuiteta i dosljednosti – važan rad, započet u godišnjim okupljanjima vjerskih službenika u Zenici, promicati i u svojem životnom okruženju, jer smo uvjereni da je takav rad veliki korak prema održivoj globalnoj budućnosti cijelog čovječanstva; - da ćemo nastaviti zalagati se za duhovnu pomoć i konkretnu solidarnost prema obespravljenima, siromašnima, starima i napuštenima, nezaposlenima, onima koji su gurnuti na rub društva i kojima nema ko pomoći.

 

Želimo tako doprinositi pomirenju i trajnom miru u našoj zemlji i u ovom dijelu Europe..." predali su u ruke tri male djevojčice  tri primjerka Izjave, što simbolizira da najmlađima šaljemo poruku - čuvajte mir i sve istinske vrijednosti čovjeka, a jedan primjerak Izjave je ostao na Oltaru i on simbolizira da ćemo sa naših svetih mjesta - naših bogomolja slati poruke dijaloga i života sa svim ljudima dobre volje. 

 

Manifestacija je završila zajedničkom izvedbom svih učesnika pjesme "Ja želim samo malo mira za ovu zamlju i ove ljude ..." a zeničani su sve nagradili gromoglasnim aplauzima koji su minutama odjekivali crkvom sv. Ilije.

 

KLIKNI OVDJE da vidiš FOTO GALERIJU

 

..