16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 29 Septembar 2014 18:06

Elektronske zdravstvene kartice

Prve elektronske zdravstvene kartice dodijeljene su danas u Zeničko-dobojskom kantonu.  Elektronske zdravstvene kartice dobilo je 250 registrovanih pacijenata ambulante porodične medicine Moštre, Dom zdravlja Visoko, koja je ispunila sve uvjete za uvođenje ovog informatičkog sistema. 

 

Naime, u okviru Projekta jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) koji implementira Federalno ministarstvo zdravstva, provodi se program informatizacije primarne zdravstvene zaštite u Federaciji BiH. U vezi s tim, nabavljena je i isporučena IT i mrežna oprema za sve domove zdravlja i ambulante porodične medicine u Federaciji BiH (491 lokacija), te je, kao idući korak, u toku proces nabavke softverskih aplikacija za primarnu zdravstvenu zaštitu. 

 

Obzirom da Dom zdravlja Visoko već posjeduje softversku aplikaciju, te da je u okviru ovog projekta dobio potrebnu opremu, stekli su se svi preduvjeti da registrovani pacijenti ambulante Moštre dobiju na korištenje elektronske zdravstvene kartice, koje se ne moraju ovjeravati i koje će korisnicima omogućiti brže i efikasnije korištenje zdravstvenih usluga. 

 

-Informatizacija je jedan od naših osnovnih prioriteta jer nam omogućava brži, efikasniji i racionalniji zdravstveni sistem – kazao je prilikom svečane dodjele elektronskih kartica federalni ministar zdravstva prof. dr. Rusmir Mesihović. 

 

On je naglasio da je Federalno ministarstvo zdravstva kroz nabavku IT i mrežne opreme zaokružio jedan proces čija daljnja i krajnja implementacija najvećim dijelom zavisi od angažmana kantonalnih zdravstvenih vlasti. Izrazio je zadovoljstvo da je izdavanje elektronskih zdravstvenih kartica počelo u ZDK te dodao da se ubrzo očekuje početak izdavanja kartica i u drugim kantonima. 

 

Današnjoj dodjeli i prezentaciji funkcioniranja ovog informatičkog sistema, pored dr. Mesihovića, prisustvovali su i premijer ZDK Munib Husejnagić, te brojni drugi kantonalni i općinski zvaničnici. 

 

Također, danas je svečanim presijecanjem vrpce otvorena ambulanta porodične medicine Bjelavići u općini Kakanj koja je građevinski renovirana i opremljena u okviru Projekta jačanja zdravstvenog sektora. 

 

Projekt jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) implementira Federalno ministarstvo zdravstva kreditnim sredstvima Svjetske banke od 2007. godine. U okviru Projekta do sada je, između ostalog, građevinski renovirano 455, te moderno opremljeno 488 ambulanti porodične medicine u FBiH. Također, dio ovog projekta je i program informatizacije primarne zdravstvene zaštite u Federaciji BiH. 

 

FEDERALNO MINISTARSTVO ZDRAVSTVA