29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 25 Septembar 2014 13:54

Produžen rok za dostavu ponuda

Na zahtjev kompanija i konzorcija pretkvalifikovanih u prvoj  fazi Međunarodnog javnog poziva za izgradnju Hidroelektrane (HE) „Vranduk“ i preporuka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) te Evropske investicijske banke (EIB), rok za dostavu konačnih ponuda produžen je do 11. novembra 2014. godine.


Prvobitni rok za dostavu i otvaranje ponuda bio je 7. oktobar 2014. godine.

Uprava Elektroprivrede BiH, kako se navodi u saopćenju ove kompanije, poštujući zahtjeve pretkvalifikovanih konzorcija i kompanija za produženje roka, kojim potvrđuju zainteresovanost za prioritetni hidroenergetski objekt Elektroprivrede BiH, njegovu kompleksnost i ozbiljnost u pristupu istom, te preporuke EBRD-a i EIB-a, odluku o produženju roka za dostavu konačnih ponuda donijela je i kako bi bilo izbjegnuto svako eventualno korištenje ovog značajnog projekta u predizborne svrhe.

HE „Vranduk“ prvi je hidroenergetski projekt koji se realizuje u posljednjih 30 godina i, kako se navodi, njegovo korištenje u dnevnopolitičke svrhe, uz moguće političko interesno plasiranje neistinitih informacija, projektu od važnosti za cjelokupnu privredu BiH može nanijeti štetu s posljedicama koje bi neminovno imale odraz i izvan okvira djelovanja Elektroprivrede BiH.

Traženje dodatnog vremena za pripremu konačnih ponuda za tender koji podrazumijeva projektovanje, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izgradnju ispitivanje i puštanje u rad HE „Vranduk“, potvrda je i visokog stepena profesionalizma stručnog tima Elektroprivrede BiH u pripremi tenderske dokumentacije i izvršenju zadataka za početak izgradnje prve hidroelektrane na rijeci Bosni.

U prvoj  fazi tendera za izgradnju HE „Vranduk“ kvalifikovane su: Cooperativa Muratori & Cementisti (C.M.C.) DI RAVENNA iz Italije, Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. iz Turske, Konzorcijum - RIKO d.o.o. iz Slovenije i EURO ASFALT d.o.o SARAJEVO iz BiH, China International Water & Electric Corp. (CWE) iz Kine, CENGIZ INŞAAT SANAYI VE TICARET A.Ş. iz Turske, JV STRABAG AG / Končar inžinjering za energetiku i transport, te DONGFANG ELECTRIC CORPORATION LIMITED iz Kine.

Tender za izgradnju HE „Vranduk“ realizuje se prema procedurama nabavke međunarodnih finansijskih institucija, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, koje kreditiraju izgradnju hidroelektrane u iznosu od 63,5 miliona eura, saopćeno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH.