Printaj ovu stranu
četvrtak, 25 Septembar 2014 03:56

Asocijacija balkanskih univerziteta

Prvi sastanak Asocijacije balkanskih univerziteta (Balkan Universities Association - BUA) održan je 11. septembra 2014. na Univerzitetu Trakya, u kampusu Karaağaç u Edirneu.

Asocijacija balkanskih univerziteta sastoji se od 36 univerziteta, od kojih je trideset postalo član potpisivanjem Protokola, a šest je to učinilo elektronskim putem.

 

Prvi sastanak Asocijacije započeo je čitanjem poruke prof. dr. Gökhan Çetinsaya, predsjednika Vijeća za visoko obrazovanje. Potom je Balkanski simfonijski orkestar održao koncert, koji je izazvao veliku pažnju učesnika. Rektor Univerziteta Trakya, prof. dr. Yener Yörük, održao je pozdravni govor, nakon čega su učesnici razgovarali o članovima Protokola za BUA.

 

Ovom je prilikom rektor Univerziteta Trakya, prof. dr. Yener Yörük, jednoglasno izabran za predsjednika Asocijacije, a odlučeno je i da Univerzitet Trakya predstavlja 31. stalni sekretarijat Asocijacije. Izabrani članovi Izvršnog odbora Asocijacije su prorektor prof. dr. Triantafyllos Albanis, rektor Univerziteta Trakya prof. dr. Yener Yörük i rektor Univerziteta u Sofiji “St. Kliment Ohridski” prof. dr. Ivan Ilchev.

 

Nakon sastanka, predstavnici 31 univerziteta postavili su spomen-ploču na drveće zasađeno u ime njihovih univerziteta u Memorijalnoj šumi Balkanske univerzitetske asocijacije, a onda su predstavnici univerzitetâ potpisali Protokol s BUA u staroj Senatskoj sali. Univerzitet u Zenici predstavljao je rektor prof. dr. Dževad Zečić.

 

Više informacije o Asocijaciji balkanskih univerziteta na www.baunas.org 

Posljednje od