29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 23 Septembar 2014 03:09

U Sloveniji o obrazovanju odraslih

Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport i Pedagoškog zavoda Zeničko-dobojskog kantona (Maid Pračić, Munevera Selmanović, Nevzeta Rezaković i Almir Sivro) boravili su u Sloveniji u studijskoj posjeti institucijama Republike Slovenije u čijoj je nadležnosti obrazovanje odraslih.

 

Studijska posjeta je organizirana i finansirana od strane Njemačkog saveza visokih narodnih škola, DVV International – Ured za Bosnu i Hercegovinu i predstavlja početak realizacije Ugovora o saradnji iz aprila 2014. godine potpisanog između Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i DVV International – Ureda za Bosnu i Hercegovinu o pružanju stručne i finansijske podrške donošenju i implementaciji Zakona o obrazovanju odraslih.

 

Domaćin studijske posjete bio je Andragoški centar Republike Slovenije.                  

 

 Predstavnik Andragoškog centra Republike Slovenije, Darijan Novak, osmislio je i moderirao trodnevni program posjeta institucijama Slovenije koje u svojoj nadležnosti imaju obrazovanje odraslih. U tri dana, cjelodnevnih aktvnosti, predstavnici Zeničko-dobojskog kantona imali su priliku da posjete i upoznaju se sa nadležnostima i aktivnostima u ovoj oblasti Ministarstva za izobražovanje, znanost in šport Republike Slovenije, Ministarstva za delo, družino, socijalne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije, Zveze ljudskih univerz Republike Slovenije, Andragoškog centra Republike Slovenije, Centra za poklicno izobražovanje Republike Slovenije, CDI Univerzum Ljubljana, Školskog centra PET Ljubljana, Školskog Centra Celje i Ljudske univerze Velenje.                                       

 

Predstavnici Zeničko-dobojskog kantona su mogli da kroz kratke prezentacije domaćina i uvid u provedbene akte upoznaju se sa funkcionisanjem obrazovanja odraslih u Republici Sloveniji, te da kroz diskusiju dodatno razjasne najaktuelinija pitanja u ovoj oblasti za Zeničko-dobojski kanton. Neprocjenjivu korist od ove studijske posjete, pored stečenih znanja, predstavljaju i ostvareni kontakti sa kolegama iz Republike Slovenije koji su iskazali bezrezervnu spremnost za svaki vid stručne podrške i inicirali mogućnosti osmišljavanja zajedničkih projekata za apliciranje na EU fondove.

 

Ova studijska posjeta ne bi mogla biti realizirana bez podrške DVV International – Ured za Bosnu i Hercegovinu i koristimo, i ovu priliku da se zahvalimo Emiru Avdagiću, direktoru DVV International – Ured za Bosnu i Hercegovinu i njegovim saradnicima, za finansijsku i stručnu pomoć u realizaciji ovog studijskog putovanja.