16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 21 Septembar 2014 01:07

Kako derneče čelnici FBIH

Revizorski izvještaj poslovanja čelnika Federacije otkrili su brojne nezakonitosti

Parlamentarna komisija za reviziju saslušava u Sarajevu predstavnike institucija čije je izvještaje o finansijskom poslovanju u 2013. godini ocijenio Ured za reviziju Federacije Bosne i Hercegovine. Ured predsjednika i dva potpredsjednika FBiH od revizije je dobio mišljenje sa rezervom. Šta su to tačno revizori zamjerili uredima predsjednika Živka Budimira, potpredsjednika Svetozara Pudarića i Mirsada Kebe, donosimo u nastavku.


Uz opasku kako bi tokom čitanja teksta svakako na umu trebalo imati činjenicu da su sva trojica kandidati na predstojećim izborima: Živko Budimir je kandidat SPP-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Mirsad Kebo (nezavisni kandidat) za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH a Svetozar Pudarić (SDP) nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta federacije BiH – izborna jedinica 11. 


Blagajničko poslovanje: nije vršeno u skladu sa Zakonom o trezoru u FBiH i drugim aktima. Zahvaljujući tome nastao je značajan manjak gotovine – 62.186 KM. Od tog iznosa više od 37 hiljada KM gubitka zabilježeno je u uredu predsjednika Budimira.


Zbog uočenih nepravilnosti, revizori navode:
- Ne možemo potvrditi da je od strane Ureda Predsjednika FBiH uspostavljen odgovarajući sistem internih kontrola u zaštiti imovine (gotovog novca) kao i da se raspolaganje gotovim novcem vršilo u skladu sa zakonskim i ostalim propisima. Napominjemo da je na navedene nepravilnosti ukazivano i u izvještajima o reviziji finansijskih izvještaja prethodnih godina, a da od strane Ureda Predsjednika FBiH nisu poduzete adekvatne aktivnosti na otklanjanju uočenih nepravilnosti i usklađivanja blagajničkog poslovanja sa važećim propisima. 

U januaru ove godine evidentirana je akontacija od 7.500 KM, bez navođenja osnove isplate i odobrenja. 

Reprezentacija: Nije opravdano blizu 40 hiljada KM u uredu predsjednika i blizu 50 hiljada KM u uredu potpredsjednika. Uz račune velikog broja raznih ugostiteljskih objekata nije priložena dokumentacija a račune su, osim Budimira, podnosili i ostali uposlenici ureda – savjetnik, pratilac i vozač, bez prethodno odobrene narudžbenice. Zanimljivo je kako se na račun budžetskih korisnika neko kvalitetno i obukao – revizori su zabilježili nabavku odjeće, i to u inostranstvu – pantalona i košulja – a bez navoda ko je i kojim povodom odjeću nabavljao.



Troškovi nabavke goriva i održavanja vozila: Dio iskazanih izdataka za nabavku goriva revizori nisu mogli opravdati – čak 31.124 KM u Budimirovom te po oko 30 hiljada KM u kabinetima dvojice potpredsjednika. Korištenje službenih putničkih automobila nije se vršilo u skladu sa 
internim aktima. Evidentiranje dijela izdataka u Glavnu knjigu trezora nije se vršilo na osnovu relevantne dokumentacije kojom se dokazuje opravdanost nastanka izdataka.

U dokumentima ureda navedeno je 33.470 KM, koliko je dato za održavanje službenih vozila. Za 13 hiljada KM nije priložena odgovarajuća dokumentacija i opravdanje zašto je nadoknada štete nastala u saobraćajnim nezgodama izvršena na teret budžeta bez provjere kako je šteta zaista i nastala. 
Nekoliko konkretnih primjera govore o odnosu službenika Ureda prema budžetkim sredstvima i imovini:

- Škoda Octavia, službeno vozilo, učestvovalo je u saobraćajnoj nezgodi 30. aprila 2013, nakon radnog vremena, i to bez naloga za službeno putovanje. Bez obzira na to 1.350 KM, koliko je koštao popravak, plaćeno je iz budžeta.

- U putnom nalogu za ovo vozilo tokom aprila 2013. godine nije evidentirano nijedno službeno putovanje a gorivo je, na teret budžeta, sipano četiri puta!

- Iako postoji zaključen ugovor sa dobavljačem, uposlenici su uredno pravdali račune koje su donosili od različitih dobavljača, i to i za benzin i za dizel. 

Ugovori o djelu: Angažirani su saradnici koji su mjesečno naplaćivali od jednu do 2.100 KM, ali  dostavljeni izvještaji o ugovorenim poslovima nisu protkolisani ni prihvaćeni od strane nadležne osobe, što bi trebao biti osnov za isplatu.

Ne može se potvrditi opravdanost isplata naknada po osnovu zaključenih ugovora o djelu u Uredu Predsjednika FBiH u neto iznosu od 40.381 KM iz razloga što se prije isplate nisu ovjeravali dostavljeni izvještaji o radu od strane ovlaštene osobe čime bi se potvrdilo da su ugovoreni poslovi izvršeni, a pojedini ugovori o djelu zaključivani su za obavljanje redovnih poslova definisanih Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Ureda Predsjednika FBiH.

Kebo:Vozač istovremeno vozio dva automobila

I Uredu Mirsada Kebe revizori zamijeraju rasipnost kada su u pitanju troškovi reprezentacije. Nastajali su tokom radnog vremena, ali i vikendom i praznicima. Kao i prošlih godina nabavljani su parfemi, kravate i košulje – bez povoda i obrazloženja. Gorivo su u privatna vozila bez odobrenja sipali i uposlenici, savjetnik Mirsada Kebe, a kako bi opravdao očitu nezakonitost, vozač je popunjavajući obrasce navodio kako je upravljao sa oba službena vozila istovremeno!?
Nepravilnosti su zabilježene i u vođenju blagajne i tekućim transferima. 

Pudarić: Manjak u blagajni

U kabinetu Svetozara Pudarića također su zabilježene nepravilnosti u vezi sa nabavkom goriva, korištenjem službenih vozila, manjkom u blagajni. Pudarić je tokom mandata imao saobraćajnu nesreću, a revizori u naglašavaju kako je tokom 2013. ovaj ured vratio Vladi oštećenog Audija A6, te prodao Polo koji je stradao u nesreći. Pudarić je ove godine na korištenje od Vlade dobio nov Audi, a revizori su konstatirali i to kako su zabilježene zloupotrebe kod plaćanja goriva u ovom uredu.

Naime, Pudarićev ured je karticom koja je zadužena za automobil koji koristi dizel gorivo sipao gorivo u drugi automobil koji je benzinac. Također zamjera se i nabava deset autoguma u iznosu od nekoliko hiljada maraka jer nije prezentirano za koja vozila su nabavljene, a poznato je kako su u 2013. u ovom uredu raspolagali sa dva automobila.


(zurnal.info)