19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 17 Septembar 2014 21:25

Seminar za imame MIZ Zenica

Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović prisustvovao je seminaru za imame Medžlisa Islamske zajednice Zenica povodom početka mektebske 2014./15. godine i izbora u Islamskoj zajednici. Nakon uvodne riječi glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice, muftija zenički u svom obraćanju, čestitao je imamima na uspješno realiziranim ramazanskim aktivnostima, posebno na uspješno provedenoj akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra.

 

Muftija se posebno imamima Medžlisa IZ Zenica zahvalio na prisustvu dženazi-namaz poginulim rudarima u jami Raspotočje. Također, muftija je imame obavijestio o aktivnostima koje realizira Islamska zajednica – Muftiluk zenički i medžlisi Islamske zajednice na poplavljenim i klizištima ugroženim područjima. Apostrofirajući mektebsku nastavu kao najvažniji posao imama, muftija je naglasio da uglavnom možemo biti zadovoljni postignutim rezultatima, ali da još ima prostora za napredovanje, posebno kada je u pitanju brojnost polaznika i odgovornost roditelja. Muftija je zamolio imame da posebnu pažnju obrate na učenje Kur'ana i praktičnog obavljanja namaza, kao i na trideset i tri šarta, koji su temelji islama.

 

Muftija zenički u svom obraćanju ukazao je i na važnost predstojećih izbora u Islamskoj zajednici, ističući: ''Mi smo slobodna zajednica. Slobodno predlažemo kandidate za organe Islamske zajednice. U toj slobodi imamo veliku odgovornost pri kandidiranju kandidata, zato, vas molim da naši kandidati budu najbolji, najodgovorniji, moralni i povjerljivi, da su u svojim džematima uzori i da razumijevaju ulogu i misiju Islamske zajednice.'' Također, muftija je u svom obraćanju spomenuo i opće izbore u BiH, tražeći od imama da poštuju odluku Rijaseta i reisu-l-uleme.