19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 14 Septembar 2014 21:51

Ikrar dova u džamiji Bosna

Juče, 13.septembra 2014.godine, nakon podne namaza, u novoj džamiji „Bosna“- džemat Nova Zenica, upriličena je Ikrar (hadžijska) dova za hadžiju Mirsada Šehića, diplomiranog inženjera mašinstva iz Zenice, sina Mehmeda i Besime. Inače, u ovoj džamiji proklanjalo se 27.juna 2014.godine, uoči samog mjeseca Ramazana-mjeseca posta. Džamija je bila ispunjena komšijama-džematlijama, rodbinom, prijateljima iz drugih džemata i drugim građanima. Na ovoj dovi bilo je i nekoliko imama Medžlisa IZ Zenica.


Uvodni govor održao je imam džamije „Bosna“ u džematu Nova Zenica, Hasan ef. Kozlić, a onda su imami proučili nekoliko odlomaka iz Kur'ana, te nekoliko ilahija.

Poslije toga uslijedilo je obračanje Murad ef. Omića iz džemata Pehare sa temom o hadždžu.Između ostalog Murad ef. je istakao: 


-Allah Uzvišeni u suri El Hadždž u 27. ajetu kaže: „I oglasi ljudima hadž!”- dolazit će ti pješke i na kamilama iznurenim; dolazit će iz mjesta dalekih.” Ovim ajetom je Allah dž.š. tražio od Ibrahima a.s. da oglasi ljudima hadždž i to na mjestu koje je bilo neplodno i bez vode, niti je bilo ikoga da bi čuo njegov poziv. Ibrahim a.s. je ipak oglasio ljudima hadždž,  jer mu je Uzvišeni Allah tako naredio, rekavši mu, na tebi je da oglasiš a na Nama je da taj poziv stigne do ljudi. Volja Uzvišenog je htjela da taj poziv stigne do svakog onog kome je Allah dž.š. propisao da obavi tu časnu dužnost od vremena Ibrahima a.s. do Sudnjega dana.- rekao je, između ostalog, Murad efendija, i ukazao, još jednom, na značaj hadždža kao pete islamske dužnosti, koja je kruna islamskih šarta, te čestitao budućem hadžiji Mirsadu Šehiću.

 

Nakon ovog obraćanja, koje nije nikoga ostavilo  ravnodušnim, proučena je i Ikrar dova, koju je proučio imam džamije, Hasan ef. Kozlić.

Na kraju uslijedilo je čestitanje hadžiji od prisutnih, uz molbu Uzvišenom Gospodaru da mu olakša ovaj hajirli put,  podari zdravlja i snage i da mu učini HADŽDŽI MEBRUR (primljen hadždž). AMIN!

 

E.Imamović za Zenicablog

 

ikdovaze2