Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 15 Septembar 2014 03:13

Eutanazija za opasne pse

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskoga fakulteta u Sarajevu upozorio je da svi psi koji su opasni po građane, a naročito oni psi koji su već napali i ugrizli, hitno moraju biti eutanazirani. 

Prema podacima Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, samo u prvih osam mjeseci 2014. godine čak 678 osoba zatražilo je hitnu medicinsku pomoć zbog ugriza pasa, što je za 95 ugriza više nego u istom periodu prošle godine.

 

Odgovornost za ovako katastrofalno stanje je na općinama, kantonima, entitetima ali i na Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na čijem čelu je ministar Boris Tučić. Ovo ministarstvo nadležno je za sprovođenje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, koji je u našoj zemlji donešen 2009. godine.

 

"Psi koji predstavljaju opasnost za građane moraju biti uklonjeni sa ulice, odnosno oni moraju biti eutanazirani", rekao je dr. Fejzić.

 

"Ovo nije samo moje mišljenje kao stručnjaka, već nešto što i Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine predviđa", dodaje on.

 

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine u stavu „d“, Član 14 predviđa da se eutanazija može izvršiti nad životinjom koja je opasna za okolinu.

 

 

"Nadležne institucije moraju sjesti i pronaći način kako ukloniti opasne pse sa ulice. Zakonska osnova postoji, sada je potrebna samo dobra volja nadležnih za ovu problematiku", rekao je Fejzić,

Posljednje od

Povezani članci (by tag)