19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 11 Septembar 2014 20:15

Odluke Vlade ZDK

Na 181. Sjednici Vlade ZDK usvojen je niz akata iz različitih oblasti. Najprije, prihvaćen je prijedlog smjernica ekonomske i fiskalne politike ZDK za iduću godinu.


Vrijedan pažnje je usvojeni Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica sa djecom. Ovim dokumentom se osobe sa invaliditetom, bez obzira na dob, stavljaju u jednak položaj po pitanju ostvarivanja prava na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, ukoliko ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom.

 

Istovremeno, prijedlog pravno uređuje način prestanka prava korisnicima, a novina je da se predviđa obaveza organa da vode računa o promjenama koje nastaju kod korisnika. Radi se o prijedlogu izmjena Zakona za koji su vezana 862 korisnika prve grupe i 744 korisnika druge grupe. Vlada je usvojila i Izvještaj o namjenskoj potrošnji sredstava u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, i izbjeglice za prvo polugodište 2014. godine. (Izvješta preuzeti OVDJE)

 

Na prijedlog Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo zaključeno je da se odobre sredstva za hitne mjere zaštite od poplava naselja Meorača i Križevići u Općini Olovo u iznosu od 40.950 maraka. Isti iznos zaključkom je odobren za saniranje posljedica poplave izvorišta Mahmutovića rijeka i Mala rijeka u Općini Breza. Za otklanjanje materijala iz korita rijeke Papratnice u istoimenoj mjesnoj zajednici u Općini Žepče izdvojeno je 60.000 KM, dok je 250.000 KM novca iz vodnih naknada usmjereno na saniranje korita rijeke Bistričak u Općini Zenica.