Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 08 Septembar 2014 13:54

Foto-video: Dženaze rudarima

Zajednička dženaza za pet poginulih rudara Rudnika mrkog uglja Zenica klanjana je danas na platou Kamberović Polja. Tabute sa tijelima poginulih rudara donijeli su rudari, a dženazi je prisustvovalo više hiljada ljudi. 


KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU


pogledajte video: 

 



Dženazu, kojoj je prisustvovao veliki broj imama Medžlisa Islamske zajednice u BiH, predstavnika društveno-političkog, sportskog i kulturnog živote BiH, te predstavnika međunarodnih institucija u BiH, predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović. 


Tabuti poginulih rudari su, nakon zajedničke dženaze, upućeni mjesnim mezarjima, gdje će biti klanjane pojedinačne dženaze i gdje će rudari biti ukopani. 


Rudari Hajrudin Bradarac, Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Fejzo Isaković poginuli su 4. septembra, uslijed gorskog udara u jami "Raspotočje".

 

most8

dzen1

 

KLIKNI OVDJE DA VIDIŠ FOTO GALERIJU


U selu Ponirak kod Vranduka, nakon ikindije namaza  (oko 17 sati), obavljena je dženaza i ukop Fejze (Rešida) Isaković, jednog od 5 poginulih rudara u jami Raspotočje 04.septembra. Dženazu je predvodio hfz. Ismet ef. Bašić, imam Kočevske džamije u Zenici. Dženazi je prisustvovao veliki broj rodbine, komšija, radnih kolega i drugih građana. 


Nadomak Zenice na lokalnom mezarju Vrselje završena je dženaza poginulim rudarima Mehemedu Dizdareviću i Mehmedaliji Haliloviću. Na dženazi je priustvovalo kako javlja reporter  "Dnevnog avaza" s lica mjesta ko 2.000 osoba. Inače, podsjećamo riječ je o nerazdvojnim prijateljima koji su stradali u jami Raspotočje.   Dženazu je predvodio Nihad Halilović, brat od Mehmedalije Halilovića. Obraćajući se prisutnim Nihad je kazao da je sudbina htjela da život u jami izgube dva najbolja ahbaba. 


Dženaza i ukop Hajrudina Bradarca, rudara koji je poginuo u nesreći koja se desila u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica, obavljena je danas poslije ikindije namaza na zeničkom mezarju Prašnice. Dženazi su prisustvovali članovi prodice, prijatelji i komšije poginulog rudara, kao i rukovodstvo zeničkog rudnika



..

Posljednje od

Povezani članci (by tag)