Printaj ovu stranu
utorak, 02 Septembar 2014 23:13

Organima umrle spašeni životi

Tokom noći između nedjelje i ponedjeljka u JU Kantonalnoj bolnici Zenica, izvedena je eksplantacija doniranih organa uz saglasnost porodice pacijenta koji je sinoć preminuo u JU Kantonalnoj bolnici Zenica, a od zadobivenih ozljeda u prometnoj nesreći, saopćili su u odvojenim saopćenjima Kantonalna bolnica Zenica i Univerzitetski klinički centar Tuzla. 

 

Eksplantacija je urađena u saradnji operativnih timova zaposlenika JU Kantonalne bolnice Zenica i zaposlenika JZU UKC Tuzla, koji su dali neizmjeran doprinos da sve protekne u dobrom redu. Prema informacijama iz JZU UKC Tuzla jutros oko tri sata započela je implantacija doniranih organa, koja se nastavila u utorak, u jutarnjim satima, saopćio je menadžment JU Kantonalne bolnice Zenica. Transplantacija jetre je urađena tokom ranih jutarnjih sati, dok su transplantacije bubrega i rožnica urađene naknadno. 


Nezvanično, saznajemo da se radi o 25-godišnjoj Zeničanki koja je preminula od povreda zadobijenih prije nekoliko dana, te da su zahvaljujući njenoj Donorskoj kartici za darivanje organa, te saglasnosti porodice, uspješno operisano nekoliko osoba u Tuzli, koji su dobili njene organe. Više detalja biće poznato sutra. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)