19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 30 Avgust 2014 03:45

Život za dijete

U Maglaju je održana osnivačka skupština Udruženja građana "Život za dijete“ na nivou Federacije BiH, čija je glavna misija poboljšati i produžiti život djece oboljele od Subakutnog Sklerozirajućeg Panencefalitisa u Bosni i Hercegovini. 

 

Udruženje okuplja sve dobre ljude koji su spremni pomoći djeci i porodicama u čije živote je došla ova opaka bolest nazvana SSPE, saopćeno je iz ovog udruženja. 

 

SSPE je subakutna upalna i degenerativna bolest koja zahvata cijeli mozak. Bolest se prvenstveno javlja u dječijoj dobi. Klinički je najčešće karakterizirana pojavom intelektualnog propadanja, promjenama ponašanja, nevoljnim pokretima, kao i epileptičkim napadajima, motoričkim i senzornim promjenama, a u posljednjim stadijima vegetativnim i sistemskim poremećajima. 

 

SSPE se najčešće javlja godinama nakon akutne infekcije morbila (obično do 10 godina, ali katkad i kasnije). 

 

Prije agresije, Bosna i Hercegovina je imala visok stupanj procijepljenosti djece, te vrlo rijetko dijagnosticiran SSPE. Za vrijeme rata, stupanj imunizacije je pao - često na manje od 20 posto, te je nakon rata došlo do značajnog porasta broja djece s dijagnozom ove bolesti. 

 

-Molimo sve građane, sva javna glasila, da problem prisustva SSPE-a u Bosni i Hercegovini podignu na najveći prioritetni nivo, jer je broj oboljele djece u porastu. SSPE kao rijetka bolest, u Bosni i Hercegovini bilježi zabrinjavajući broj oboljele i stradale djece - upozoravaju iz Udruženja.