19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 29 Avgust 2014 14:17

Danas je Dan ZDK

Nizom manifestacija obilježava se 29. avgust-Dan Zeničko dobojskog kantona. Tim povodom je održana svečana sjednica kantonalne skupštine na kojoj su dodijeljena javna priznanja. Priznanje počasni građanin ZDK dobio je njemački humanitarac Georg Šil, a Plaketu Bedrudin Salčinović, prvi predsjednik-guverner ovog Kantona. Uokviru sjednice prigodno obraćanje imao je premijer Munib Husejnagić, te održan kratak kulturno-umjetnički program.


Uoči sjednice, delegacija ZDK je položila cvijeće na Spomen obilježju Kameni spavač, dok je predsjedavajući Skupštine Sretko Radišić priredio prijem za predstavnike boračkih organizacija, udruženja logoraša, civilnih žrtava rata i drugih udruženja, te predstavnike akademske zajednice, istaknute pojedince iz oblasti kulture, sporta, nevladinog sektora.


Forum građana Zenica i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ su organizovali program posvećen obilježavanju Povelje Kulina bana "od Kulina bana i dobrijeh dana"“ na lokalitetu kod Spomen obilježja Kulinu banu, u parku ispred istočne strane stadiona Bilino polje. Istovremeno, počela je sa radom i likovna kolonija "Stara Bosna" sa 14 umjetnika-amatera.


Za ponedjeljak,1. septembra, predviđeno je održavanje Časa istorije o Kulinu Banu u osnovnim i srednjim školama na području ZDK. Povodom Dana ZDK, predstavnici Ministarstva za rad,socijalnu politiku i izbjeglice, posjetit će javne ustanove socijalne zaštite u Zenici.