28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 27 Avgust 2014 00:08

Hoće li biti donatorskog novca

Katastrofalne poplave u maju i augustu pričinile su štete u Posavskom kantonu oko 300 miliona KM - izjavio je u Sarajevu premijer tog kantona Marijan Oršolić. On se, kao i premijeri još dva najugroženija kantona, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog, obratio delegatima na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH), a jedina tačka dnevnog reda je bila informacija o pruženoj pomoći i sanaciji šteta na područjima ugroženim poplavama u maju i augustu.

 

-Usvojili smo kriterije i počeli podjelu sredstava građanima koji su oštećeni. Potrebno je vratiti ljude u kuće pa makar se u tim kućama obnovila i jedna soba - rekao je premijer Posavskog kantona. Po njegovim riječima, novca obećanog od međunarodne briselske donatorske konferencije još nema i “pitanje je da li će ga i biti”. Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić rekao je, obraćajući se Domu naroda, da tamo treba hitno intervenirati po prioritetima na saniranju štete koju je, dodaje on, teško utvrditi, a "varira i do 100 miliona KM". Putne komunikacija na pojedinim područjima najveći su tamošnji problem, naveo je.

 

-Hitno moramo na više lokacija, posebno u općini Zenica, uspostaviti stabilnu putnu komunikaciju, kako bi djeca mogla ići u školu, a odrasli na posao. U Željeznom polju, općina Žepče, putna komunikacija je nestabilna, u opciji budu i  alternativni šumski putevi. U Bradićima imamo tri porušene i nekoliko oštećenih kuća, ali nemamo informaciju o tome da li je to područje sigurno za povratak ljudi - dodao je Husejnagić.

 

Bahrija Umihanić, premijer Tuzlanskog kantona u kojem su klizišta napravila izuzetno veliki problem, rekao je delegatima Doma naroda da su tri prirodne nesreće pogodile ovaj kanton od maja - poplave (s klizištima), zatim atipična prirodna nesreća za to područuje u vidu bujičnih rijeka na područjima na kojima se to nikad nije dešavalo, kao i treća prirodna nesreća - led koji je nadavno padao na području Gračanice i Srebrenika, gdje je uništeno više stotina krovova.

 

-Prema procjenama, šteta pričinjena u prvoj nesreći iznosi 519 miliona KM, u drugoj 120 miliona, dok o šteti pričinjenoj u trećoj prirodnoj nesreći još uvijek nema podataka - rekao je Umihanić. Kantonalna vlada je, po njegovim riječima, djelovala s raspoloživih tri milliona KM - općinama je podijeljeno oko 1,7 miliona KM.  Podijeljen je također i novac doznačen od  Vlade FBiH, dodao je premijer Tuzlanskog kantona.