Printaj ovu stranu
petak, 22 Avgust 2014 09:30

Projekat Zeleni ekonomski razvoj

Ugovor o sufinansiranju projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ u iznosu od 3.782.500 KM danas u Sarajevu su potpisali Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH i Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.


“Zahvaljujući UNDP-u, kroz ovaj prethodni period mi smo uspostavili bazu podataka i ove godine ćemo imati 1,200 objekata u kojima možemo pratiti potrošnju energije i uštede koji na taj način pravimo. Ove godine smo se odlučili da većinu aktivnosti usmjerimo na poplavljena područja, i da u objekte koje budemo rekonstruisali uvedemo mjere energetske efikanosti kako bismo na taj način pravili uštede u budžetu”, izjavio je Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, napominjući da je Fond izdvojio dodatnih 1.039.000 KM za tu namjenu.

Potpisanim ugovorom će se nastaviti aktivnosti na povećanju energetske efikasnosti i racionalizaciji upravljanja energijom u cilju smanjenja emisija CO2, kao i  uvođenje informacijskog sistema za upravljanje energijom u preko 550 javnih objekata (EMIS) u Federaciji BiH.

Na osnovu rezultata detaljnih energetskih pregleda i daljnje evaluacije ušteda, koje će uslijediti kao rezultat implementacije mjera energetske efikasnosti u odabranim javnim objektima u Federaciji BiH, na najmanje pet javnih objekata implementirat će se infrastrukturne mjere povećanja energetske efikasnosti.

Posljednje od