Printaj ovu stranu
četvrtak, 07 Avgust 2014 15:29

Kritično stanje u nekoliko naselja

Danas u jutarnjim satima održan je sastanak  Općinskog štaba civilne zaštite u užem sastavu. Analizirane su informacije sa terena koje su  pristigle u Štab tokom protekle noći i ranih jutarnjih sati, i dogovoreni pravci daljeg djelovanja. Od srijede ( 6.8. 2014. godine )  aktivni su mobilni timovi građevinske operative i nadzornih organa,  a  ponovo su uvedena  stalna popodnevna i noćna dežurstva. Sva raspoloživa mehanizacija je angažovana.Radi se na održavanju minimalne prohodnosti putnih  komunikacija  na ugroženom području općine Zenica.


U prekidu  je putna komunikacija u rejonu naselja Sebuje, na putnom pravcu prema Trešnjevoj Glavi, gdje je vodena bujica  u potpunosti odnijela 25 metara saobraćajnice.Odmah po saznanju mobilna ekipa, uz angažovanje  rovokopača  gusjeničara,  je upućena na  ugroženi lokalitet kako bi se uspostavila  minimalna prohodnost saobraćajnice. Danas u ranim jutarnjim satima ponovo je došlo do začepljenja  drenažnog sistema na klizištu Kula-Miljkovići. Rano jutros, angažovana je  stručna ekipa koja je  uz pomoć mehanizacije osposobila  odvodne kanale iz tijela klizišta i  nastavila da radi na oštećenom mostu u Kasapovićima  u  mjesnoj zajednici Donje Babino.


 U rejonu Topčić Polja, u slivovima Ciganskog  i Švabinog potoka  trenutno je stanje pod kontrolom,  ali građevinska operativa na tim lokalitetima i dalje dežura 24 sata.  Najteža situacija na području općine je u slivu Starinskog potoka. Stanje  se nakon obilnih kiša pogoršalo  na dijelu puta prema naselju Izgrtine. Tokom protekle noći  na tom podrčju potpuno je zaplavljen pločasti propust, i tek kad se  voda vrati u korito i steknu uslovi za rad,  propust  će  biti osposobljen  i prohodan.

 

Jučer je u naselju Topčić Polje u rejonu Starinski potok, angažovana dodatna mehanizacija,  tako da nove naplavine nisu ugrozile naselje.

I dalje je u prekidu alternativna putna komunikacija Topčić Polje-Bistrica, gdje velike količine  podzemnih i nadzemnih voda onemogućavaju rad mehanizacije. Štab je  dao nalog da se iznađe mogućnost  da se u rejon alternativnog puta za Starinu prebaci mašina koja bi uklonila nanose i sanirala posljedice kiša i vodenih bujica.Djeluje se i u rejonu Nemile i Orahovičke rijeke. Voda i klizište ozbiljno prijete  da ugroze i zatvore   putnu komunikaciju prema Pepelarima,  pa je Štab  donio odluku da na tam području preventivno djeluje i angažuje odgovarajuću mehanizacija.

I danas ( 13,00 sati) se pokušava  uspostaviti minimalna prohodnost  na putnoj komunikaciji Nemila-Bistričak, koja je nakon zadnjih kiša zatrpana nanosima zemlje.  Ekipe građevinske operative raščišćavaju  lokalitet iz dva pravca.Ukoliko ne bude  novih padavina   uspostava komunikacije  prema Bistričaku može se očekivati  danas u kasnim  večernjim satima.

 

Zbog nevremena ponovo su zenička sela Kolići, Smajići, Šerići, Jasrebac  i Vukotići ostala  bez napajanja  električnom energijom. Štab civilne zaštite odmah je obezbijedio  agregate. Jučer je sistem napajanja strujom na tim  područjima uspostavljen.

 

Press Općine Zenica 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)